Corci Zeydan. Ebû Müslim Horasanî (2010)

Title:Ebû Müslim Horasanî
Author:Corci Zeydan
Translator:
Editor:Yayına hazırlayan: Halit Fesih Kalkan
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Elif Kitabevi
Year:2010
Pages:341
ISBN:9789758773381
File:PDF, 2.01 MB
Download:Click here

Corci Zeydan. Ebû Müslim Horasanî. Yayına hazırlayan: Halit Fesih Kalkan. İstanbul: Elif Kitabevi, 2010, 341 s. ISBN 9789758773381

Arka kapaktan:

Ebu Müslim Abd Ebu Müslim’in etnik menşei kesin olarak bilinmemektedir. Arap olmamakla birlikte Türk veya Fars asıllı olduğuna dair bilgi yoktur. Kanaatimizce Horasan ve Merv bölgesinde Türkmen nüfusunun yoğun olduğu yerde yaşadığından dolayı Ebu Müslim’in Türkmen olma ihtimali yüksektir. Anadolu Türkmen halkı da Ebu Müslim’i bir Türk kahramanı olarak kabul etmiştir. Siyasi ve askeri başarılarının yanında Horasan’ın imarı yolunda da büyük adımlar atmıştır. Merv de ve Nişabur da camiler yaptırmış; Merv ve Semerkand’ın surlarını tamir ettirmiştir. Ebu Müslim İran, Özbekistan, Türkmenistan ve Dağıstan da olduğu gibi Anadolu Türk halkı arasında da mübarek kahramanlardan biri kabul edilmiştir. O daima hakkı savunan, haksızlığa ve zulme karşı çıkan bir kişi olarak gösterilmiştir. Halife Mansur tarafından (12 Şubat 755) Rumiye’de öldürtülmüş, Ebu Cafer’in emriyle cesedi Dicle nehrine atılmıştır. Ebu Müslim’in ölümünden sonra onun soyundan geldiğini iddia eden veya onun imametine, uluhiyetine inanan bazı kişiler ve gruplar siyasi dini isyanlar başlatmışlar ve intikamını almak için seferber olmuşlardır. Bunlar arasında Ishak (Türk), Sinbad, Mukanna El-Horasani ve Babek gibi şahıslarla Rızamiyye, Hürrem Dinniye (Hürremiye), Ebu Müslimiyye, Berkükiyye, Revandiyye, Mukannaiyye gibi fırkaları sayabiliriz. Ebu Muslim’in ayrıca Ahiler ve Bektaşiler nezdinde de büyük itibarı vardır.

Ebu Muslim Horasani’nin ölümünden sonra miras olarak sadece 5 hizmetçi kız bıraktığı rivayet edilir. Kaynaklarda Fatıma ve Esma adlı iki kızı ile Yaser adında bir kardeşinden bahsedilmektedir. Dünyanın çeşitli kütüphanelerinde yazma nüshaları bulunan bu halk hikayeleri ve destanlar ciltlerle ifade edilmektedir. Elinizdeki bu kitap da onlardan biridir.