Recep Albayrak Hacaloğlu. Azeri Türkçesi dil kılavuzu (1992)

Title:Azeri Türkçesi dil kılavuzu: güney Azeri sahası derleme deneme sözlüğü
Author:Recep Albayrak Hacaloğlu
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:
Place:Ankara
Publisher:Türk Tarih Kurumu Basımevi
Year:1992
Pages:XX, 315
ISBN:9759538806
File:PDF, 91.7 MB
Download:Click here

Recep Albayrak Hacaloğlu. Azeri Türkçesi dil kılavuzu: güney Azeri sahası derleme deneme sözlüğü. Ankara: TTK Basımevi, 1992, XX+315 s. ISBN 9759538806

Önsöz

Bir dilin gelişmesi için, o dilin resmi olması, dil konusunda çalışma yapan kurumlar, kürsü ve akademiler ile buna benzer kuruluşların bulunması ve özellikle dilbilgisi belli kurallara bağlanmış dilin, okullarda öğretilmesi ve devlet dairelerinde kullanılması gerekir. Bu koşullar oluşmadan Güney Azerbaycan’da Türkçenin gelişmesini, özellikle Arap alfabesi ile gelişmesini beklemek büyük bir iyimserlik olacaktır.

Türk illerinde, Türk Kültür Birliğinin sağlanması için Türkçe’nin Farsça ve Arapça’dan arındırılması, Batı dillerinden ithal edilen teknik ve kültürel terimlerin yerine Türkçe kelimelerin bulunabilmesi, en önemlisi Türkiye’de kullanılan modern Türk alfabesinin, diğer Türk illerinde de kabülüne ufak da olsa bir katkıda bulunabilmek amacıyla “Azeri Türkçesi Dil Kılavuzu” adı altında Güneybatı Azerbaycan’da derlediğim mütevazi derleme deneme sözlüğü ile sizleri Güney Azerbaycan’ın sizler kadar temiz ve soylu insanları ile tanıştırmayı amaçladım.