Timur’un günlüğü: Tüzükat-ı Timur (2010)

Title:Timur’un günlüğü: Tüzükat-ı Timur. 2. baskı
Author:Sahibkıran Emîr Timur Muhammed Tarağay Bahadıroğlu
Translator:Hazırlayanlar: Kutlukhan Şakirov, Adnan Aslan
Editor:
Language:Turkish
Series:İnsan yayınları: 517, Tarih dizisi: 19
Place:İstanbul
Publisher:İnsan yayınları
Year:2010
Pages:160
ISBN:9789755745343
File:PDF, 9.12 MB
Download:Click here

Sahibkıran Emîr Timur Muhammed Tarağay Bahadıroğlu. Timur’un günlüğü: Tüzükât-ı Timur. Hazırlayanlar: Kutlukhan Şakirov, Adnan Aslan; Seri: İnsan yayınları nu. 517, Tarih dizisi nu. 19. İstanbul: İnsan yayınları, 2010, 160 s. ISBN 9789755745343

Arka kapaktan:

Bu kitap Timur’un kendi ağzından saltanat mücadelesini, orduyu ve devleti yönetme ilkelerini, toplum görüşünü, din anlayışını, felsefesini ve kişisel ideallerini anlatır. Bu eserin “Melfuzat” denen kısmında Timur, ilk saltanat kavgasından son Ankara Savaşı’na kadar gerçekleşen olayları kendi perspektifinden otuz bir fasıl (kengeş) içinde hikaye eder. Eserin ikinci bölümü olan “Tüzükat” kısmında ise, devlet kurma ve yönetme ilkeleri ve onun uyglamalarını ortaya koyar.

Tüzükat sadece bir tarih eseri değildir; aynı zamanda Timur’un başarılı bir asker, bir devlet adamı ve bir lider olarak temel ilkelerini içeren bir rehber kitaptır. Onun, iyi tetkik edildiğinde hayatta öncü olmak isteyen müteşebbis, işadamı, yönetici, siyasetçi ve aile reisi gibi herkesin prensip edinebileceği ilkeleri içerdiği görülür. Timur bu kitapta başarısının sırlarını vermekte ve sağlam bir devlet kurabilmenin esaslarını ortaya koymaktadır. Bu bakımdan Tüzükat, adalet esaslı bir devlet oluşumunda önemli bir rol oynacak düşünceye kaynaklık eder.

Timur gibi insan cihana gelmedi,
Onun gibi bir oğul analar doğurmadı.

Onun hakkında güzel söz çoktur.
Kötülüğüni söyleyenler de olur.

Yazıp bu kitabın içine yaptıklarını,
Beyan eylemiştir cümle işlerini.

-Ali Han Töre Saguni-