AHMED el-ALEVĂ
AHMED el-ALEVĂ (ŘŁŘŮ ŘŻ اŮŘšŮŮŮ; EbĂźâl-Abbâs Ahmed b. Mustafâ b. Muhammed el-MâlikĂŽ el-CezâirĂŽ el-MĂźstegÄnimĂŽ, 1869-1934) Ĺâzeliyyeânin DerkÄviyye koluna baÄlÄą Aleviyye tarikatÄąnÄąn kurucusu.
MĂźellif: Mustafa Kara
Cezayirâin MĂźstegÄnim Ĺehrinde doÄdu. DĂźzenli bir ĂśÄrenim gĂśrmedi; babasÄąnÄąn ĂśÄrettikleriyle yetinmek zorunda kaldÄą. On altÄą yaĹÄąnda iken babasÄą ĂślĂźnce ailenin geçimini Ăźstlendi. Daha sonra Ĺâzeliyyeânin kollarÄąndan Ăseviyyeâye intisap etti. Kuzey Afrikaâda çok sayÄąda mĂźntesibi bulunan bu tarikatta ateĹ yalamak, yÄąlanlarla oynamak gibi olaÄan ĂźstĂź davranÄąĹlar yaygÄąn durumda idi. Ahmed el-AlevĂŽ de bu iĹlerde bĂźyĂźk maharet kazandÄą. Bir mĂźddet sonra Ăseviyye tarikatÄą kendisini tatmin etmediÄi için yeni bir mĂźrĹid aramaya baĹladÄą. Bu sÄąrada Muhammed el-BĂťzĂŽdĂŽ (Ăś. 1909) ile karĹÄąlaĹarak ona intisap etti. Bunun yanÄąnda fÄąkhĂŽ bilgilerini de geliĹtirip kelâm-tevhid bahislerine dalÄąnca, Ĺeyhi bir sĂźre bu konularÄą ĂśÄrenmeye ara vermesini istedi.

BĂťzĂŽdĂŽânin vefatÄąndan sonra ihvanÄąn isteÄi Ăźzerine onlarÄąn baĹÄąna geçen Ahmed el-AlevĂŽ, bir taraftan merkez tekke teĹkilâtÄąnÄą kurarken diÄer taraftan çeĹitli seyahatler yaptÄą. Kuzey AfrikaâyÄą gezdi. Mekke, Medine, KudĂźs ve Ĺamâa, halifenin bulunduÄu Ĺehri gĂśrmek arzusuyla da İstanbulâa gitti. Ancak TĂźrkçe bilmemesi ve yanÄąnda rehber bulunmamasÄąna bir de JĂśn TĂźrklerâin halifeye karĹÄą olumsuz tavrÄą eklenince İstanbulâda fazla kalamadÄą. 1926 yÄąlÄąnda Paris Camiiânin açĹlÄąĹÄąnÄą yapmak ve ilk hutbeyi okumak Ăźzere Parisâe davet edildi. HayatÄąnÄąn son yÄąllarÄąnÄą Cezayirâde geçirdi ve orada vefat etti.
Ahmed el-AlevĂŽ, Kuzey Afrikaâda yayÄąlan tasavvufĂŽ dĂźĹĂźnce kadar Avrupa ve Amerikaâdaki tasavvufĂŽ hayat ve ihtidâ hareketleri Ăźzerinde de etkili olmuĹ bir sĂťfĂŽdir. Genellikle Ĺâzeliyyeânin âdâb ve erkânÄąnÄą esas almakla birlikte, konunun irfan ve mĂźĹahede yĂśnĂźnĂź de ihmal etmemiĹ, bu noktada vahdet-i vĂźcĂťd nazariyesinden çokça faydalanmÄąĹ, İbnĂźâl-ArabĂŽ, AbdĂźlkerĂŽm el-CĂŽlĂŽ, İbnĂźâl-FârÄąz gibi sĂťfĂŽlerin gĂśrĂźĹlerini kabiliyetlerine gĂśre mĂźridlerine aktarmÄąĹtÄąr. Ĺiir ve dĂźĹĂźncelerindeki bazÄą tasavvufĂŽ unsurlar dolayÄąsÄąyla tenkide uÄrayan AlevĂŽ, bir taraftan sahte sĂťfĂŽlere, bidâat ve hurafelere karĹÄą çĹkmak isterken diÄer taraftan tasavvufĂŽ dĂźĹĂźnce ile mĂźcadele edenlerle de karĹÄą karĹÄąya gelmiĹtir. Cezayirâin Ăśnde gelen âlimlerinden AbdĂźlhamĂŽd b. BâdĂŽsâin çĹkardÄąÄĹ eĹ-Ĺihâb adlÄą dergide yayÄąmlanan tasavvuf aleyhtarÄą yazÄąlar bunlarÄąn baĹÄąnda sayÄąlmalÄądÄąr. AynÄą doÄrultuda yazÄąlar neĹreden en-NecâḼ, dergisine cevap vermemiĹ, fikirlerini 1922âden itibaren LisânĂźâd-dĂŽn, 1926âdan itibaren de el-Belâĥuâl-CezâʞirĂŽÂ adlÄą dergilerde yayÄąmladÄąÄÄą makalelerle ortaya koymuĹtur. Bilgisi, kĂźltĂźrĂź, ikna gĂźcĂź, konuĹma kabiliyeti ile geniĹ kitlelerin gĂśnĂźllerini kazanan AlevĂŽ, dĂźnyanÄąn çeĹitli yerlerine irĹad için gĂśnderdiÄi mĂźridlerine, âhalktan abdest suyundan baĹka hiçbir Ĺey istememeleriniâ Ăśzellikle tavsiye etmiĹtir. MĂźstegÄnimâdeki merkez tekke, Ĺeyhin çizdiÄi plan Ăźzerine dĂźnyanÄąn çeĹitli yerlerinden gelen mĂźridlerce yapÄąlmĹŠbĂźyĂźk bir kĂźlliyedir. Ahmed el-AlevĂŽânin doktorluÄunu yapmĹŠolan FransÄąz Marcel Carret hâtÄąralarÄąnda bu mĂźridlerin psikolojisini hayret ve hayranlÄąk dolu ifadelerle anlatmÄąĹtÄąr. TarikatÄąn OrtadoÄuâdaki en meĹhur tekkesi ise mĂźridi Muhammed HâĹimĂŽânin Ĺamâda kurduÄu tekkedir. Aleviyye, daha onun saÄlÄąÄÄąnda Ĺam, Yafa, Gazze, FalĂťye, Aden, Adisababa, Marsilya, Paris, Lahey ve Cardiffâte teĹkilâtÄąnÄą kurmuĹ, bu halkayÄą Yemenli mĂźridler daha sonra Liverpool, Hull, South Shields ve Birminghamâa kadar geniĹletmiĹlerdir. BugĂźn Arabistanâdan İngiltereâye, OrtadoÄuâdan Amerikaâya kadar uzanan geniĹ bir alanda Aleviyyeâye mensup derviĹlere rastlamak mĂźmkĂźndĂźr.
Ahmed el-AlevĂŽ içinde yaĹadÄąÄÄą toplumdan zaman zaman tepki gĂśrmĂźĹ, halkÄą ipnotize etmek, dinĂŽ hayatÄą bidâat ve hurafeler içine gĂśmmekle suçlanmÄąĹtÄąr. Ĺâzeliyyeânin diÄer kollarÄąna mensup sĂťfĂŽler arasÄąnda da onu tenkit edenler çĹkmÄąĹ, fakat bĂźtĂźn bunlar etrafÄąndaki insanlarÄąn her gĂźn biraz daha çoÄalmasÄąna engel olamamÄąĹtÄąr. İri taneli doksan dokuzluk tesbihleri boyunlarÄąna asarak gezen Aleviyye mensuplarÄąnÄąn Cezayirâde FransÄązlarâa karĹÄą verilen baÄÄąmsÄązlÄąk mĂźcadelesinde bĂźyĂźk hizmetleri geçmiĹtir.
Aleviyyeânin âdâb ve erkânÄąnda zikir ve halvet çok Ăśnemlidir. Toplu zikir cehrĂŽ (sesli) ve kÄąyâmĂŽ-kuĂťdĂŽ (ayakta ve oturarak) yapÄąlÄąr. Halvetteki mĂźrid kÄąrk gĂźn boyunca ibadet ve zikirle meĹgul olur, oruç tutar. YetmiĹ beĹ bin defa kelime-i tevhid tekrar edildikten sonra ism-i celâl zikrine geçilir. Sondaki â…âhâ hecesi nefes tĂźkeninceye kadar uzatÄąlÄąr. Ahmed el-AlevĂŽânin tarikat silsilesi, EbĂť Yaâzâ el-MehâcĂŽ, KaddĂťr el-VekĂŽlĂŽ, Muhammed b. HatĂŽb el-BĂťzĂŽdĂŽ vasÄątasÄąyla DerkÄviyye tarikatÄąnÄąn kurucusu Ahmed ed-DerkÄvĂŽâye ulaĹÄąr.
Ahmed el-AlevĂŽ hakkÄąnda kaleme alÄąnan en gĂźzel eser, ĂślĂźmĂźnden dĂśrt yÄąl sonra Fransaâda onun mĂźridleriyle karĹÄąlaĹan Martin Lingsâin (EbĂťbekir Sirâceddin) yazdÄąÄÄą A Moslem Saint of the Twentieth Century (London 1961) adlÄą kitaptÄąr. Eser mĂźellifi tarafÄąndan FransÄązcaâya (Un Saint musulman vingtième siècle, Le Cheikh AḼmad al-ĘżAlawÄŤ, Paris 1967), ayrÄąca Arapçaâya (eĹ-Ĺeyḍ AḼmed el-ĘżAlevĂŽ, trc. Muhammed İsmâil el-MevâfĂŽ, Beyrut 1973) ve TĂźrkçeâye de (Yirminci YĂźzyÄąlda Bir Veli, trc. Ufuk Uyan â Bekir Ĺahin, İstanbul 1982) tercĂźme edilmiĹtir.
BazÄą Eserleri. 1. el-MineḼuâl-ḲuddĂťsiyye fĂŽ ĹerḼiâl-MĂźrĹidiâl-muʿÎn bi-ášarÎḳiâᚣ-ᚣÝfiyye. İbn ĂĹir el-FâsĂŽânin el-MĂźrĹidĂźâl-muʿÎn adlÄą eserine yaptÄąÄÄą Ĺerhtir.
2. DevḼatĂźâl-esrâr fĂŽ maĘżnaâᚣ-ᚣalâti Ężaleân-Nebiyyiâl-muḍtâr. 1917 yÄąlÄąnda kaleme alÄąnmÄąĹtÄąr.
3. ed-DĂŽvân. İlk defa 1921 yÄąlÄąnda yayÄąmlanan bu eserin, mĂźellifin LĂźbâbĂźâl-Ężilm fĂŽ sĂťretiân-Necm, MineḼuâl-ḲuddĂťsiyye ve UnmĂťzecĂźâl-ferĂŽd adlÄą eserleriyle birlikte yapÄąlmĹŠbir baĹka neĹri de vardÄąr (DÄąmaĹk 1963).
4. el-ḲavlĂźâl-maĘżrĂťf fiâr-reddi Ężalâ men enkereât-taᚣavvuf. İlk defa 1920 yÄąlÄąnda yayÄąmlanmÄąĹtÄąr.
5. AllÄh: el-ḲavlĂźâl-muĘżtemed fĂŽ meĹrĂťášiyyetiâáş-áşikri biâl-ismiâl-mĂźfred. MĂźellifin bu eserini 1927 yÄąlÄąnda telif ettiÄi bilinmektedir (diÄer eserleri için bk. Yirminci YĂźzyÄąlda Bir Veli, s. 287 vd.).
BİBLİYOGRAFYA
ZiriklÎ, el-Aʿlâm, I, 243.
AbdĂźlkÄdir Ăsâ, el-ḤaḳÄĘžiḳ Ężaniât-taᚣavvuf, Halep 1956.
M. Lings, Un Saint musulman du vingtième siècle, Le Cheikh AḼmad al-ĘżAlawÄŤ, Paris 1967; a.e. (trc. Ufuk Uyan â Bekir Ĺahin: Yirminci YĂźzyÄąlda Bir Veli), İstanbul 1982.
a.mlf., âIbn ĘżAlÄŤwaâ, EI2 (Fr.), III, 722-724.
A. Merad, Le rĂŠformisme musulman en AlgĂŠrie, Paris 1967.
SemĂŽh ĂtÄąf ez-Zeyn, eᚣ-ᚢÝfiyye Ężinde naáşariâl-İslâm, Kahire 1405/1985, s. 563-564.
Macit Fahri, İslâm Felsefesi Tarihi (trc. KasĹm Turhan), İstanbul 1987, s. 201.
Adnan el-CezâirĂŽ, âĹeyḍ el-ĘżAlevĂŽâ, CerĂŽdetĂź Feteâl-ĘżArab ed-DÄąmaĹḳč, 2 Receb 1353 DÄąmaĹk.
A. Berque, âUn Mystique Modernisteâ, RAfr. (1936), s. 691-776.
Mustafa Kara, âĹazeliye TarikatÄą ve Ăç BĂźyĂźk Ĺeyhiâ, Hareket, sy. 24, İstanbul 1981.
Bu madde TDV İslâm Ansiklopedisiânin 1989 yÄąlÄąnda İstanbulâda basÄąlan 2. cildinde, 42-43 numaralÄą sayfalarda yer almÄąĹtÄąr.