L. C. Dunsterville. Dunsterforce gizli ordu (2016)

Title:Dunsterforce gizli ordu: Bakü’de İngiliz-Ermeni işgali (İngiliz generali L. C. Dunsterville’in Türk-İslam Kafkas Ordusu’na karşı Bakü direnişi)
Author:L. C. Dunsterville
Translator:Cengiz İ. Çay
Editor:Editör: Kaya Ataberk; Yayına hazırlayan: Abdulhaluk Çay
Language:Turkish
Series:T&K yayınları no: 13
Place:İstanbul
Publisher:T&K yayınları
Year:2016
Pages:295
ISBN:9786059833325
File:PDF, 4.81 MB
Download:Click here

L. C. Dunsterville. Dunsterforce gizli ordu: Bakü’de İngiliz-Ermeni işgali (İngiliz generali L. C. Dunsterville’in Türk-İslam Kafkas Ordusu’na karşı Bakü direnişi). Çeviri: Cengiz İ. Çay; Editör: Kaya Ataberk; Yayına hazırlayan: Abdulhaluk Çay; Seri: T&K yayınları no: 13. İstanbul: T&K yayınları, 2016, 295 s. ISBN 9786059833325

Elinizdeki eser İngiliz Tümgeneral L. C. Dunsterville’in anılarıdır. 1918 yılında Azerbaycan Türkleri, Bakü’yü işgal eden Bolşevik Rus ve Ermenilere karşı Türk Ordusu’nu desteğe çağırır. Nuri Paşa’nın kumandasında Kafkas Türk-İslam Ordusu kurulur ve Azerbaycan içlerinden Bakü üzerine ilerlemeye başlar.

Türk ordusu karşısında sıkışan Ermeniler kendilerini kurtarması için İngiltere’ye başvururlar. İngiltere bu iş için “Gizli Ordu” veya komutanının adı dolayısıyla “Dunsterforce” olarak bilinen ve o sırada İran – Güney Azerbaycan’daki Türk ilerleyişini durdurmakla görevli birliği oluşturur. Süren direnişlerine rağmen 15 Eylül 1918’de Bakü’nün Türkler tarafından kurtarılmasına engel olamazlar. Anılar, İngilizler’le Türklerin bu az bilinen savaşını, İngiliz Ordusu’nun Ermenilere desteğini anlatan birinci el kaynak niteliğinde.