Modern Ortadoğu’nun Kuruluşu (2011)

Modern Ortadoğu'nun Kuruluşu (2011)
Title:Modern Ortadoğu’nun Kuruluşu: Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü, yeni Türkiye, Arap milliyetçiliği, Siyonizm ve günümüzü hazırlayan tarihsel süreç
Author:Thomas G. Fraser, Andrew Mango, Robert McNamara
Translator:Füsun Doruker
Editor:Zülal Kalkandelen
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Remzi Kitabevi
Year:2011
Pages:400
ISBN:9789751414670
File:PDF, 7.51 MB
Download:Click here
Bu kitap, üç liderin öncülüğüne odaklanarak bu tarihi dönüşümü inceliyor. Emir Faysal, bir Arap krallığı düşü kurmuştu ama Fransızlar buna engel oldu. Mustafa Kemal, Batılı güçlerin yayılmacı hırslarına başkaldırıp yeni bir Türk milliyetçiliği ortaya çıkardı ve yenik düşen imparatorluğun kalıntıları üzerine laik bir cumhuriyet kurdu. Rusya doğumlu Chaim Weizmann ise 1917’de Siyonistlerin çıkarına Balfour Deklarasyonu fırsatını kaçırmadı ve bunu uygulamak için Filistin üzerinde Britanya mandası kurulmasını sağladı.
Bu girişimler, günümüzde tanık olduğumuz gelişmeler de dahil olmak üzere Ortadoğu’da yaşanacakların modelini hazırladı. Geniş araştırmalara dayanan bu kitap, bölgede Birinci Dünya Savaşı ardından oluşan ve günümüzü anlamak için göz ardı edilmemesi gereken siyasal dönüşümün öyküsüdür.
T. G. Fraser, A. Mango ve R. McNamara, Ortadoğu’da süregelen çatışmaları tek bir görüş açısından sunmak yerine geniş bir perspektiften ele alarak çok yönlü tarihsel bir zeminde inceliyorlar.