Abdurrahim Dede. Rumeli’nde bırakılanlar: Batı Trakya Türkleri (1975)

Abdurrahim Dede. Rumeli'nde bırakılanlar: Batı Trakya Türkleri (1975)
Title:Rumeli’nde bırakılanlar: Batı Trakya Türkleri
Author:Abdurrahim Dede
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Otağ matbaası
Year:1975
Pages:256
ISBN:
File:PDF, 16.2 MB
Download:Click here
Rum ilinin bir köşesi olan Batı Trakya’yı târihiyle, anıtlarıyla, insanlarıyla tanıtmak isterken özellikle bu topraklarda 600 yıldır yaşayan Türklerin, Yunan idaresindeki son 50 yıllık târihi dönemlerinde meydana gelen durumları değerlendirmenin özel bir dikkate muhtaç olduğunu belirtmek isterim.Lozan Antlaşmasının ilgili maddeleriyle Yunanistan’a terk edilen bu topraklar ve üzerinde yaşayan insanlar, daha sonraları Atatürk – Venizelos ikilisinin gerçekleştirmeğe çalıştıkları Türk – Yunan Dostluğundaki yerlerini alarak, iki ülke arasında “Dostluk Bağı” olmanın kıvancını duyacaklardır. Ancak zamanla, çeşitli nedenlerden dolayı Azınlık haline dönüşen Batı Trakya Türklüğü gittikçe artan bir, karamsarlığa düşecektir. Ve neticede Türk – Yunan, ilişkilerinde bir “Dostluk Bağı” olmaktan çıkarak bir “mesele” haline gelecektir.

Aklın ve mantığın kabul edeceği bir gerçektir ki, Yunanistan’daki Türkler kadar, Türk-Yunan Dostluğunu arzulayan Türk-Yunan Dostluğunun gerçekleşmesini isteyen bir başka topluluk olamaz. Zira kendilerinin huzur içerisinde yaşayabilmelerinin baş koşulu bu iki komşu ülkenin dostluk ilişkileri içerisinde bulunmalarına bağlıdır.

Bu nedenle, tamamen ilmî açıdan, bu bölgeyi ve insanlarını tanıtmaya çalışan bu derlememi, en samimi duygularımla Türk-Yunan Dostluğunun gerçekleşmesine ve dolayısıyla Yunanistan’daki Türklere ithaf ediyorum. -Abdurrahim Dede (Önsöz’den)