Dimitır Vandov. Atatürk döneminde Sovyet-Türk ilişkileri (1982)

Dimitır Vandov. Atatürk döneminde Sovyet-Türk ilişkileri (1982)
Title:Atatürk döneminde Sovyet-Türk ilişkileri
Author:Dimitır Vandov
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:
Place:Frankfurt am Main
Publisher:Infograph
Year:1982
Pages:251
ISBN:3923327056
File:PDF, 7.08 MB
Download:Click here
Atatürk döneminde SSCB ile Türkiye Cumhuriyeti, 1921 yılında Moskova’da, 1925 yılında da Paris’te imzaladıkları antlaşmalarla, yaşamın hemen hemen tüm alanlarında çok etkin bir işbirliği yapmışlardır. Bu dünyada bir sosyalist devlet ile bir burjuva cumhuriyeti arasında kurulan, karşılıklı yarar ilkesine dayanan bir işbirligiydi. Bunun i- çin, o dönemdeki Sovyet – Türk ilişkilerinin gelişmesini incelemek, dünya barışı açısından büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü, Sovyet – Türk ilişkilerinin o dönemlerdeki gelişmesi, Leniııist temel ilkelerden birinin, barış içinde yanyana yaşama ilkesinin doğruluğunu tarihte ilk kez uygulama içinde kanıtlamış bulunuyor.

Barış içinde yan yana yaşama ilkesi, SSC’B’niıı kuruluşundan bu yana dış politikasının temel ilkesi oldu. Bu ilke, yapıtta incelenen dönemde SSCB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında güven ve saygınlık yaratma, birbirlerinin içişlerine karışmama ve ulusal çıkarlarına hürmet etme temeline dayalı samimi bir dostluk ve yararlı bir işbirliği kurulmasına olanak sağladı.

Türkiye’de günümüz koşullarında “Kemalizm” kavramının tartışma gündeminde durduğu da ayrıca gözönüne alınırsa, K. Atatürk dönemindeki devlet dış politikasının niteliğini belirlemeye yardımcı olacağı düşüncesiyle bu araştırmayı okuyucularımızın önüne koymakta yarar buluyoruz.