Yunus Ekim. Pazırık kurganları, buluntuları ve arkeolojik açıdan değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi (2006)

Yunus Ekim. Pazırık kurganları, buluntuları ve arkeolojik açıdan değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi (2006)
Title:Pazırık kurganları, buluntuları ve arkeolojik açıdan değerlendirilmesi=An archaeological analysis of pazyrk kurgans and their finds. Yüksek lisans tezi
Author:Yunus Ekim
Translator:
Editor:Tez danışmanı: İlhami Durmuş
Language:Turkish
Series:
Place:Ankara
Publisher:Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2006
Pages:X, 143
ISBN:
File:PDF, 21.4 MB
Download:Click here
Atlı bozkır kavimlerinin kültürel manada çıkış noktasını oluşturan Pazırık Bölgesi üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde elde edilen veriler bu tez çalışmasında değerlendirilmiştir. Pazırık Bölgesi ve yakın çevredeki aynı kültür halkları tarafından oluşturulan kurganlar ve bu kurganlardan ele geçen malzemeler, bu kültüre sahip kavimlerin sosyoekonomik, dinsel yaşantıları ve inanışları hakkında en iyi şekilde bilgi edinme imkanını sunmaktadırlar. Basit bir göçebe kavim olmadıkları anlaşılan Pazırık insanı, doğadan edindikleri tecrübeleri günlük kullandıkları eşyalar üzerine mükemmel derecede işleyerek günümüzde sanat eserleri olarak değerlendirmeye tabi tutulabilecek düzeyde bir üslup ortaya çıkarmıştır. İç güdüsel hayvan hareketlerini en doğal şekilde taşıyabildiği her şeye en canlı biçimde işleyen atlı bozkır kavimleri büyük bir savaş yetilerinin yanı sıra büyük birer sanatçı olarak da kendilerini bu alanda göstermişlerdir. Genellikle hayvan mücadele sahnelerini ele alan bozkır sanatçılarının yapıtlarının en iyi örneklerini yine günümüze dek gelebilen tek maddi varlıklarından kurganlardan öğrenmekteyiz. Ayrıca düşsel hayvanlara gerçekte bulunan hayvan özelliklerinin yüklendiği sahneler dinsel hayat ve inanışla ilgili ip uçları sunmaktadır.

The results of the scientific research on Pazirik region from where the tribe with horse arose by means of culture,are evaluated in this thesis,The burial chambers made by the people of the pazirik region and the regions close to it ,and the objects provided from them or found with the help of them enable researchers to have accurate results on socio-economical, ritual life and religion of the community used to live there. Pazirik people seen not to belong to a usual community,made daily tools flawlessly using their experiences, they had as a natural result of the struggle against natural world, which are now seen as an art craft. Pazirik community ,who could reflect intuition of animals on the tools they made, prove their ability in art beside being warrior. Commonly artists performed fights of animals on their fine example of excellence so they left us kurgans as a concrete proof. In addition to that the art crafts on which images of supernatural animals were carried out with the secular animals, indicates lots of necessary knowledge about the ritual life belief and religious life.