İsmail Hakkı Işık. Sekeller (Etnik köken, tarih ve kültürleri). Yüksek lisans tezi (2019)

Title:Sekeller (Etnik köken, tarih ve kültürleri)=Székelys (Ethnic origin, history and cultures). Yüksek lisans tezi
Author:İsmail Hakkı Işık
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Sefer Solmaz
Language:Turkish
Series:
Place:Konya
Publisher:Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2019
Pages:XIII, 150, [15]
ISBN:
File:PDF, 5.62 MB
Download:Click here

İsmail Hakkı Işık. Sekeller (Etnik köken, tarih ve kültürleri). Yüksek lisans tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019, XIII+150 [+15] s.

Özet

Macar krallığına ait Erdel topraklarında asırlardır varlık gösteren Sekeller bu toprakların günümüze ulaşabilmiş en eski sakinleridir. Kendilerini Avrupa Hunlarının torunları olarak gören Sekellerin Avarlar çağında Erdele yerleşen Onogur olmaları kuvvetle muhtemeldir. Günümüz Sekel kültürü Macar kültürü ile iç içe olup gerek tarihi gerekse folklorik unsurlar açısından Türklerle oldukça benzer motifleri de taşımaktadır. Bu benzerliği Osmanlı öncesi ve Osmanlı dönemi olmak üzere iki etken olarak değerlendirmek sağlıklı tarihi tespitler yapılması açısından yerinde olacaktır. Zira, Sekel kültüründeki Türk motifleri Erdel ve Macaristan’ın Osmanlı Devletine tabi olduğu dönem kadar Hristiyanlık öncesi döneme kadar dayanmaktadır. Günümüze değil tamamen karanlıkta kalmış Sekel tarihine bir nebze olsun ışık tutmayı amaçlayan bu çalışma Sekellerin Tarih, Etnik köken, Kültür ve Medeniyetlerine dair birçok yeni bilgiyi ortaya koymaktadır.

Abstract

The Székelys indicating the presence of the Hungarian kingdom for centuries in the land of Transylvania. There are the oldest inhabitants of this land have survived. The Székelys Europe is Onogur themselves Avars settled in Transylvania in the era of the Székelys are seen as likely to be descendants of the Huns. Székely culture in terms of contemporary Hungarian culture is intertwined with the history of both folkloric elements should also bears quite similar motifs with Turks. This similarity in the pre-Ottoman and Ottoman periods, it would be appropriate to evaluate in terms of history as determined by two factors. Turkish motifs in Transylvania and Hungary, Because Székelys culture is based on the period up until the pre-Christian period, subject to the Ottoman Empire. Today’s date is not completely sequelae of these studies aim to shed light on the history of Sequels get a little bit stuck in the dark, ethnicity, culture and lots of new information about the civilization reveals.