Samet Cantürk. Türk dilinin Kuzey Kafkas dillerinden Avarcaya etkileri. Yüksek lisans tezi (2013)

Samet Cantürk. Türk dilinin Kuzey Kafkas dillerinden Avarcaya etkileri. Yüksek lisans tezi (2013)
Title:Türk dilinin Kuzey Kafkas dillerinden Avarcaya etkileri=Turkic language effects on Avar language: One of North Caucasus language. Yüksek lisans tezi
Author:Samet Cantürk
Translator:
Editor:Tez danışmanı: İsmail Doğan
Language:Turkish
Series:
Place:Ordu
Publisher:Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2013
Pages:XI, 210
ISBN:
File:PDF, 6.59 MB
Download:Click here

Samet Cantürk. Türk dilinin Kuzey Kafkas dillerinden Avarcaya etkileri. Yüksek lisans tezi. Ordu: Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013, XI+210 s.

Kafkasya bölgesi tarih içinde Türk olan ve Türk dili konuşan birçok Türk topluluğuna ev sahipliği yapmıştır. Bu bölgede yaşamış ve halen yaşamakta olan Türk halkları Kafkasya bölgesinde komşuluk ettiği diğer halklar ile bazı kültürel alışverişlerde bulunmuşlardır. Bu kültürel alışverişlerin başında diller arasındaki etkileşimler gelmektedir. Kuzey Kafkasya?da yaşayan Dağıstan Avarlarının da hem bulundukları bölge hem de isimleri açısından böyle bir etki altında kalması normaldir. Tarihte yaşamış olan Türk Avarları ile isimleri aynı şekilde olan bu halk yaşadıkları bölge itibari ile de Kumuk, Azerbaycan, Nogay ve Karaçay Malkar Türkleri ile çevrilmiş bir bölgede yer almaktadırlar. Bu halkın dilindeki Türk dili etkileri; direk olarak ödünç kelimeler şeklinde olabileceği gibi Türk dilinin bazı fonetik ve morfolojik özellikleri olarak da bulunabilmektedir. Çalışmamızda Kuzey Kafyasya?daki tarihsel süreçte Türklerin etkisi esas alınarak Dağıstan Avarlarının dillerinde bulunan Türk dili etkileri incelenmiştir.

Within the history Caucasus region where is has been Turkic language communitys home area. Turkish people have lived and still living in this area have made some of the cultural exchanges with the other peoples of the Caucasus. Linguistic exchanges which is one of the this cultural exchanges. Avars living in Dagestan in the North Caucasus, in terms of both the regional as well as the names of the peoples of these effects are likely to remain below occupies a special place. Daghestan Avars which is the same names Turkish Avars lived in history. Their region surrounded by Kumuk, Azerbaijan, Nogay and Karaçay Malkar Turks. Turkic language in Avar language can be directly in the form of loan words in the Turkish language is also available in some phonetic and morphological features. In our study which is based on; the effects of the Turks to the North Caucasus in the historical process and Turkic language effects in the Avar language.