Serpil Kanal. Eski Türklerde şehircilik: Karahanlı Devleti örneği. Yüksek lisans tezi (2013)

Serpil Kanal. Eski Türklerde şehircilik: Karahanlı Devleti örneği. Yüksek lisans tezi (2013)
Title:Eski Türklerde şehircilik: Karahanlı Devleti örneği=Urbanism in the Ancient Turks: Example of Karakhanid State. Yüksek lisans tezi
Author:Serpil Kanal
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Farhad Maksudov
Language:Turkish
Series:
Place:Aksaray
Publisher:Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2013
Pages:VIII, 141
ISBN:
File:PDF, 3.52 MB
Download:Click here

Serpil Kanal. Eski Türklerde şehircilik: Karahanlı Devleti örneği. Yüksek lisans tezi. Aksaray: Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013, VIII+141 s.

Özet

Bu araştırmanın amacı; Orta Çağ Orta Asyasının coğrafi tanımlamasını yaparak Orta Çağ’da Karahanlı Devleti dönemi öncesi kurulan Türk devletlerinin ve bu dönemin kent kültürü özelliklerine genel bir bakış yapmak ve Karahanlı kentlerinde maddi kültürün özelliklerini ayrıntılı bir şekilde incelemek ve ayrıca Türk-Arap ilişkilerinin hangi koşullarda başlayarak Türklerin İslamiyeti kabul etmesinde Talas Savaşı’nın ne gibi bir etkisi olduğunu ve bununun akabinde hangi kökenden geldiği tartışmalı olan Karahanlı Devleti’nin İslamiyeti nasıl kabul ettiğini araştırmak olacaktır. Araştırmamızın dayanak noktası; Arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan araştırmamızla ilgili eserleri incelemek, olay ve olguları bağdaştırarak neden-sonuç ilişkisi içerisinde değerlendiren akademik çalışmaları incelemek olacaktır.

Abstract

The purpose of research to make a geographical definition of Central Asia in Medieval to have a general look at founded Turkish Governments and this period’s city culture features before Karakhanid Government. Also to examine materialistic culture features in Karahanid cities. Furthermore, on which condition Turk-Arab relationship had started and how the Talas War had effects on Turks to admit Islam. Then to examine how Karakhanid Government which had a controversial topic on its root admitted Islam. The point of our research is to draw conclusion on archeological digs, unveiled monuments, and academical researches.