Ziya Şakir. Sultan Hamid’in son günleri (2011)

Ziya Şakir. Sultan Hamid'in son günleri (2011)
Title:Sultan Hamid’in son günleri
Author:Ziya Şakir
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:Ziya Şakir dizisi-4
Place:İstanbul
Publisher:Akıl Fikir yayınları
Year:2011
Pages:786
ISBN:6056222756, 9786056222757
File:PDF, 14.9 MB
Download:Click here

Ziya Şakir. Sultan Hamid’in son günleri. Ziya Şakir dizisi-4. İstanbul: Akıl Fikir yayınları, 2011, 786 s. ISBN 6056222756, ISBN 9786056222757

Sultan Hamid’in Son Günleri Üstün yönetim kabiliyetleriyle, bilgiyi, istihbaratı ve bundan üretilen diplomasiyi fevkalade bir şekilde uygulayan bir “Diplomatlar Diplomatı”nın alie hayatı nasıldı? Hayvanlarla, bitkilerle, tıpla, kadın erkek ilişkilerine ait düşünceleri ne idi? Mahpusluk hayatı nasıldı? Günlerini nasıl geçirdi? Dini inançlarını yaşıyan, yaşadığı asrı idrak eden ve padişahlığı döneminde kendi iradesiyle Yunan Harbi hariç hiçbir savaş kararı almayan Sultan Abdülhamid’in düşüceleri zamanımıza da ışık tutmaya devam ediyor. Ziya Şakir Sultan Abdülhamid’in Alatini Köşk’üne kapandığı günden itibaren hayatının son gününe kadar kendisine refakat eden Sermuhafız Rasim Bey, Yüzbaşı Salih Bey, Mülazım Naci Bey, Mülazım Mahmut Esat Bey, Musahip Nuri Ağa, Şöhrettin Ağa, Kahvecibaşı Ali Bey’lerin bazılarının tuttukları gündelik notları kendisine hediye ettikleri, bazılarının tuttukları gündelik notları kendisine hediye ettiklerini, bazılarının da gördükleri işittikleri hadiseleri not ettirdiklerini belirtiyor. Bu notları Sultan Abdülhamid’in özel doktoru Atıf Hüseyin’in 14 defterlik Hatıratıyla karşılaştırıyor ve hiçbir çelişki görmüyor ve bu notları hiçbir akademilik endişeye kapılmadan gönlümüze, dilimize göre “Abdülhamid’in Son Günleri” adı altında tarihi gerçeklere dayanan bir şahesere dönüştürüyor. Bu eserde sadece Abdülhamid’in son günleri değil bütün hayatını kendi sözleriyle okuyacak ve vefatına evinizden birini kaybetmiş gibi üzüleceksiniz.

Ziya Şakir Sultan Abdülhamid’in Alâtini Köşkü’ne kapatıldığı günden itibaren hayatının son gününe kadar kendisine refakat eden Sermuhafız Rasim Bey Yüzbaşı Salih Bey Mülazım Naci Bey Mülazım Mahmut Esat Bey Musahip Nuri Ağa Şöhrettin Ağa Kahvecibaşı Ali Bey’lerin bazılarının tuttukları gündelik notları kendisine hediye ettiklerini bazılarının da gördükleri işittikleri hadiseleri not ettirdiklerini belirtiyor. Ziya Şakir bu notları Sultan Abdülhamid’in özel doktoru Atıf Hüseyin’in 14 defterlik Hatıratıyla karşılaştırıyor ve hiçbir çelişki görmüyor. Özellikle Sultan Abdülhamid’in Selanik’te yaşadığı yıllara ait bilgiler Ziya Şakir’in yakın arkadaşı dostu Ali Fethi Bey’in -Ali Fethi Bey ki; Sultan Abdülhamid’i Selanik’e götüren orada 113 gün beraber kalan ve daha sonra da İstanbul’a getiren kişidir- duyduklarını bizzat Sultan’ın ağzından yazarımıza aktardıklarıdır. Ancak yazarımız muhtemel ki zamanın (1930) siyasi şartları gereği Ali Fethi Bey’in ismini zikretmek istememiştir. Bu eser Sultan Abdülhamid’in hal’ edildikten sonraki günlük hayatını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra Sultan Abdülhamid’in genel olarak hayata tarihe dini mevzulara siyasete kadına bakışını bizzat kendi ağzından muhataplarına söyledikleri konuştukları hissettikleri sevinç ve üzüntüleri ve benzeri pek çok hikâyeyi barındırmaktadır. Üstad Ziya Şakir ise bütün bu aktarılanlardan ve notlardan muhteşem bir eser vücuda getirmiştir.