Ali Üzümcü. Mihaloğlu Ali Bey’in Gazavât-nâmesi’nin (864-1795. beyitler) telmih ve kıssaları üzerine bir inceleme. Yüksek lisans tezi (2010)

Title:Mihaloğlu Ali Bey’in Gazavât-nâmesi’nin (864-1795. beyitler) telmih ve kıssaları üzerine bir inceleme=Mihaloğlu Gazavat-name of Ali Bey (864-1795. beyti games) a review on telmih and moral. Yüksek lisans tezi
Author:Ali Üzümcü
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Gönül Ayan
Language:Turkish
Series:
Place:Konya
Publisher:T.C. Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Year:2010
Pages:IX, 161
ISBN:
File:PDF, 1.66 MB
Download:Click here

Ali Üzümcü. Mihaloğlu Ali Bey’in Gazavât-nâmesi’nin (864-1795. beyitler) telmih ve kıssaları üzerine bir inceleme. Yüksek lisans tezi. Konya: T.C. Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2010, IX+161 s.

Özet

Sûzî Çelebi’nin Mihaloğlu Ali Bey’in Gazavat-namesi üzerinde Agâh Sırrı Levend’in transkripsiyonlu metnini hazırladığı eser esas alındı. Metin günümüz Türkçesine aktarıldı. Metin Türkçeye aktarılırken kapsamlı bir sözlük çalışmasının ardından metinde geçen özel isim ve kıssalar fişlenerek bunların ayrıntılı olarak açıklanması örnek beyitlerle yapıldı.Sûzî Çelebi, Gazavat-nâme’de, Fatih ve Sultan II. Bayezid devri akıncı beylerinden Mihaloğlu Ali Bey’in savaşlarını ve aşk macerasını kendi izlenimlerini ve başkalarından işittiklerini hikâye ederek anlatmaktadır. Sûzî Çelebi eserini, Eserde Mihaloğlu Ali Bey’in savaşları anlatılmaktadır. Gazavat-nâme, diğer mesnevilerde olduğu gibi tevhit ve münacatla başlamaktadır. Arada gazellere de yer verilmiştir.

Summary

It is based on transcription Agâh Sırrı Levend?s text on which Suzi Çelebi performed on Ali Bey?s Gazavat-name. The text has been translated to present Turkish. While the text translated to present Turkish, a comprehensive dictionary work was performed. Proper names and anectodes in the text corded and their explanations made with caplets detailly.Suzi Çelebi tells the bottle and romance adventures of Mihaloğlu Ali Bey. Suzi Çelebi, in his work, narrated both his own views and stories he heard from others. In this work bottles of Mihaloğlu Ali Bey are narrated, who is one of raider Master in the period of Fatih and Beyazid II. Gazavat-name, as in the other Mesnevi?s, starts with tehvid and münacaat. Sometimes gazelles are also included.