Sebahattin Şimşir. Mehmet Emin Resulzade: hatıralar ve Kafkasya (2011)

Title:Mehmet Emin Resulzade: hatıralar ve Kafkasya. 1. baskı
Author:Sebahattin Şimşir
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Doğu Kütüphanesi
Year:2011
Pages:208
ISBN:9789944397834
File:PDF, 17.6 MB
Download:Click here

Sebahattin Şimşir. Mehmet Emin Resulzade: hatıralar ve Kafkasya. İstanbul: Doğu Kütüphanesi, 2011, 208 s. ISBN 9789944397834

Takdim

Azerbaycan Türklerinin yetiştirdiği önemli devlet adamlarından olan Mehmet Emin Resulzade’nin Azerbaycan ve Kafkasya tarihine yaptığı katkılar tartışılmaz. Ancak uğrunda bir ömür mücadele verdiği bu meselelerle ilgili faaliyetleri de ne yazıki bu güne kadar yeterince araştırılmamıştır.

Biz, daha önce yayınladığımız Mehmet Emin Resulzade’nin Türkiye’deki Hayatı, Faaliyetleri ve Düşünceleri ile Azerbaycan’ın İstiklal Mücadelesi eserlerimizde bu açığı bir nebze olsun kapatmaya çalıştık.

Yine, Resulzade’nin hayatındaki önemli kırılma noktalarından birine sebep olan Stalin ile alakalı hatıralarını da, yayınlamış idik. İşte, o hatıraların tekrar basımı söz konusu olunca, hem konu ile alakalı hem de günümüzde aktüelliğini muhafaza eden Kafkasya Meselesi yarı hatıra, yarı araştırma kabilinden olan yazıları ile Azerbaycan Cumhuriyeti ve birkaç parça hatırayı kapsayan yazılarını da bir araya getirerek, ilgilenenlere toplu halde sunmayı planladık.

Bu yazılardan, Stalin ile ilgili hatıraları, 22 Mayıs 1954 tarih ve Sayı 803 den başlayarak, 21Haziran1954 tarih ve Sayı 830 ile 28 tefrikada sona ermiştir.

Kafkasya Meselesi yazılan ise, A. Kantemir tarafından München’de yayınlanan Kafkasya (Der Kakukasus) adlı aylık dergisinde, Ocak 1952, No: 6 ile Eylül 1952 No: 14 arasında yayınlanmıştır.

Kızılordu Azerbaycan’ı Nasıl İşgal Etti yazı dizisi ise, N. Bozkurt’un imtiyaz sahibi, Altan Deliorman’ın yazı işleri müdürü olduğu Milli Işık Dergisi’nin Temmuz 1969 27. sayısı ile Eylül 1969 29. sayılarında üç tefrika yayınlanmıştır.

Ayrıca, yadımda kalanlar şeklinde perakende olarak bulunan hatıra parçalarını da burada verdik Bir de, mümkün olduğunca yazıların imlasına müdahale etmemeye çalıştık.

Hatıraların ilk yayınlanmasından sonra bu kadar uzun bir zaman geçmesine rağmen, bugüne kadar ilim aleminin dikkatini çekmemesine de belki son verir düşüncesi ve Turan diyarının çilekeş
evladı Doğu Kütüphanesi yayınevinin sahibi Erol Cihangir bey’in de desteği ile eser gün ışığına çıkmaktadır.