Renata Vázquez Santamaría. İspanyol Elçi Garcia de Silva y Figueroa’nın gözüyle Safevi Şah Abbas döneminde ziyafet merasimi ve kadınların durumu. Yüksek lisans tezi (2015)

Title:İspanyol Elçi Garcia de Silva y Figueroa’nın gözüyle Safevi Şah Abbas döneminde ziyafet merasimi ve kadınların durumu=Banquet and women during the reign of Shah Abbas through the eyes of the Spanish Ambassador Garcia de Silva y Figueroa. Yüksek lisans tezi
Author:Renata Vázquez Santamaría
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Rüya Kılıç
Language:Turkish
Series:
Place:Ankara
Publisher:Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2015
Pages:VII, 76
ISBN:
File:PDF, 25.4 MB
Download:Click here

Renata Vázquez Santamaría. İspanyol Elçi Garcia de Silva y Figueroa’nın gözüyle Safevi Şah Abbas döneminde ziyafet merasimi ve kadınların durumu. Yüksek lisans tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015, VII+76 s.

Özet

Tez temel olarak iki bölümden oluşmaktadır. Her iki bölümde de Garcia de Silva y Figueroa’nın seyahatnamesinden yararlanılacak ve öncelikle, ziyafet merasiminin nasıl gerçekleştirildiği anlatılacak. İkinci kısımda ise kadınlardan, cariyelerden ve sâkîlerden bahsedilecektir. Bu noktada, Garcia de Silva y Figueroa’nın seyahatnamesinde geçen hikayelerden ve bilgilerden faydalanılacaktır. Böylece, bu hikayelerin ve bilgilerin ışığında belli değerlendirmeler yapılacaktır. Sonuç kısmında ise, elde edilen bulgular sayesinde, Garcia de Silva y Figueroa’nın yazdığı Comentarios isimli eserin İran’in I. Şah Abbas dönemindeki toplumsal hayatını daha iyi anlayabilmek için faydalı olduğu gösterilmeye çalışılacaktır.

Abstract

The thesis is mainly built up of two parts. In both parts texts and data taken from Garcia de Silva y Figueroa’s travel book will be used. Initially, how the ceremony of the banquet was performed and realized will be explained. In the second part of this work, women, odalisques and cupbearers will be discussed. At this point, stories and data taken from Garcia de Silva y Figueroa’s travel book will be used. Hence, at the light of these findings, the evidences shall be examined. In the conclusion sections, we will try to show that the Comentarios written by Garcia de Silva is a very useful tool in order to understand social life in Iran during the reign of Shah Abbas I.