Tolga Seçkin Zafer. Osmanlı ordusunun lojistik sistemi: 16-19’uncu yüzyıllar ağırlıklı bir inceleme. Yüksek lisans tezi (2019)

Tolga Seçkin Zafer. Osmanlı ordusunun lojistik sistemi: 16-19'uncu yüzyıllar ağırlıklı bir inceleme. Yüksek lisans tezi (2019)
Title:Osmanlı ordusunun lojistik sistemi: 16-19’uncu yüzyıllar ağırlıklı bir inceleme=The Logistics Organization of the Ottoman army: A weighted review of 16th-19th centuries. Yüksek lisans tezi
Author:Tolga Seçkin Zafer
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Ramazan Erturgut
Language:Turkish
Series:
Place:Antalya
Publisher:Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2019
Pages:IX, 104
ISBN:
File:PDF, 2.69 MB
Download:Click here

Tolga Seçkin Zafer. Osmanlı ordusunun lojistik sistemi: 16-19’uncu yüzyıllar ağırlıklı bir inceleme. Yüksek lisans tezi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, IX+104 s.

Özet

Bu çalışma Osmanlı Ordusunun lojistik organizasyonunu, bu organizasyonun performansını ve dönemler arasında lojistik organizasyonunun gelişimi ve değişimi konularını kapsamaktadır. Birincil kaynaklar olan T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, Topkapı Sarayı Arşivi ile Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt ve Denetleme Başkanlığı Arşivi’nden elde edilen veriler ve belgeler ışığında, Osmanlı Ordusunun kuruluşundan itibaren lojistik faaliyetlerinin gelişimi ile içinde bulunulan çağın gereklerine uyumu bakımından geçirdiği değişimler ele alınmıştır.

Üç bölümde hazırlanan tezde; birinci bölümde, Lojistik kavramı, Askeri Lojistik ve Lojistiğin Prensipleri incelenmiştir.Bu sayede, Osmanlı Ordusu’nun döneminin en iyi lojistik organizasyona sahip olmasının altında yatan unsurlara Lojistik Bilimi açısından ışık tutulmuştur.

İkinci bölümde, arşiv belgelerinde yer alan hükümlerde bahsedilen kavramların ve bu kapsamda kurulmuş olan lojistik organizasyonun daha iyi anlaşılabilmesi maksadıyla Osmanlı Devleti’nin genel hatlarıyla idari yapısı, ordunun asker ve gıda lojistik kaynağı olan toprak sistemi ve ordunun teşkilatlanmasından bahsedilmiştir.

Üçüncü bölümde, geçmişten günümüze kadar değişmeden gelen ikmal maddeleri sınıflandırılmış ve sınıflandırılan ikmal maddelerinin temini ve nakli ile sefer öncesi, esnası ve sonrasında yapılan diğer tüm lojistik faaliyetler arşiv belgeleri ışığında incelenerek Osmanlı Ordusunun Lojistik Sistemi ortaya konmuş ve bu sistemin daha iyi anlaşılabilmesi maksadıyla çeşitli dönemlerde yapılan seferlerdeki lojistik organizasyon anlatılmıştır.

Summary

This study covers the logistics organization of the Ottoman Army, its performance and the development and change of the logistics organization especially between the 16th – 19th centuries.

In the light of the data and documents obtained from the primary sources such as General Directorate of State Archives of the Department of Ottoman Archives Headquarters, Topkapi Palace Archives and General Staff Military History and Strategic Survey and Supervision Presidency Archive the development of the logistic activities since the establishment of the Ottoman Army and its changes in terms of adaptation to the requirements of the present age have been discussed.

In the thesis prepared in three sections; In the first chapter, Logistics concept, Military Logistics and Logistics Principles were examined. In this way, the factors underlying the fact that the Ottoman Army had the best logistics organization were shed light on Logistics Science.

In the second chapter, in order to better understand the concepts mentioned in the provisions of the archive documents and the logistic organization established within this scope, the administrative structure of the Ottoman State in general terms, the military system of military and food logistics of the army and the organization of the army have been mentioned.

In the third chapter, the supply materials from the past to the present day have been classified and procurement of classified supply materials, transport and all other logistic activities before, during and after the expedition andlogistic activities of the Ottoman Army in various periods have been examined in the light of archive documents.

Leave a Comment