Hatice Aksoy. Hazar Kağanlığı: etnik menşei, dinî ve sosyal yapı. Yüksek lisans tezi (2022)

Title:Hazar Kağanlığı: etnik menşei, dinî ve sosyal yapı=Khazar Khanate: ethnic origin, religion and social structure. Yüksek lisans tezi
Author:Hatice Aksoy
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Kubilay Atik
Language:Turkish
Series:
Place:Nevşehir
Publisher:Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2022
Pages:X, 71
ISBN:
File:PDF, 1.12 MB
Download:Click here

Hatice Aksoy. Hazar Kağanlığı: etnik menşei, dinî ve sosyal yapı. Yüksek lisans tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022, X+71 s.

Özet

Türkler tarih boyunca çeşitli devletler kurmuş ve kıtalara hükmetmiştir. Hunlardan bu yana kurulan Türk devletleri birçok kültür ve topluluklar ile etkileşime geçmişlerdir. Bu sebep ile tarihte kurulan Türk devletleri çeşitli kültürler içerisinde birbirinden farklı dinlere sahip olmuşlardır. Bu devletler içerisinde diğer kurulan devletlerden farklı bir din benimseyen Hazarlar dikkat çekmektedir. Hazar devleti Hazar denizi civarında kurulan ve diğer Türk devletlerinden farklı olarak Yahudiliği benimseyen bir devlettir. Üzerine az sayıda bilgi sahibi olduğumuz Hazarlar döneminde çok güçlü bir devlet yapısı kurmuş ve Batı Avrasya bozkırlarına 7-10.yy da hükmetmiştir. Farklı kültürel anlayışı ve tarihsel önemi ile Hazarlar hakkında az miktarda bilgi bulunmaktadır. Bu sebep ile bu araştırma Hazarlar üzerine yaparak bu alandaki araştırmalara ve Hazar tarihine bir bakış sunmak için yapılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde Hazarların kurulduğu coğrafya ve tarihçesine değinilmiştir. Sonraki bölümde Hazarların etnik menşei üzerine tarihçilerin görüşlerine yer verdikten sonra sosyal ve dini yapısı incelenmiştir.

Abstract

Turks have established various states and ruled over the continents throughout history. Turkic states established since the Huns have interacted with varius cultures and communities. For this reason, the Turkic states established in history have had different religions in various cultures. Among these states, the Khazars, who adopted a different religion from other established states, draw attention. The Khazar state was established around the Caspian Sea and, unlike other Turkish states, adopted Judaism. The Khazars established a very strong state structure during the Khazar period, about which we have little information, and ruled the western Eurasian steps in the 7th-11th centuries. There is little information about the Khazars with their different cultural understanding and historical importance. For this reason, this research on the Khazars aims to provide a look at the researches in this field and the history of the Caspian Sea region. In the first part of this research, the geography and history of the Khazars was examined. In the next section, after giving place to the views of historians on the ethnic origin of the Khazars, their social and religious structure was examined.