Necip Hablemitoğlu. Gaspıralı İsmail (2006)

Title:Gaspıralı İsmail
Author:Necip Hablemitoğlu
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:Birharf yayınları no: 12
Place:İstanbul
Publisher:Birharf yayınları
Year:2006
Pages:110
ISBN:975919869X
File:PDF, 1.6 MB
Download:Click here

Necip Hablemitoğlu. Gaspıralı İsmail. Seri: Birharf yayınları no: 12. İstanbul: Birharf yayınları, 2006, 110 s. ISBN 975919869X

Arka kapaktan:

Necip Hablemitoğlu bu eserinde bir döneme ışık tutan öncü şahsiyetlerden ‘Gaspıralı İsmail’i irdeleyerek önümüze bir ufuk açıyor. Eser bize ‘Tercüman’ gazetesinin ışığı. Usulü Cedit hareketinin öncüsü Gaspıralı İsmail’in hayranlık uyandıran mücadelesini öğrenerek kendi bilincimize sahip çıkmamız için bir kapı aralıyor. Kırım’dan başlayıp tüm bir Orta Asya’nın Türklük bilincinin ve ileri bir eğitimin oluşmasına hayatını koyan Gaspıralı İsmail’in, Çarlık Rusyası’nın Türk halkını eğitimsizliğe ve geriliğe sürükleyen politikalarına karşı koyuşunun siyasi mücadelesi toplumsal bir bilincin de öyküsü aslında. Gaspıralı İsmail ile ortaya konulan fikirler bir dönemin kırılmasını da yansıtması açısından tarihe ışık tutuyor.

Yayınevimiz Çarlık Rusyası’nda Türk faktörüne yönelik oluşturulan baskıcı dönemde Türk bilincini ve beraberliğini hayatı pahasına savunan insanların hayat mücadeleleri ve siyasi duruşlarıyla oluşturulan birikimin Milli Kurtuluş Savaşımıza kadar etkisini sürdüren ilişkilerini irdeleyebilmek ve sağlıklı fikirler ortaya koyabilmek adına bir çalışma ortaya koymaktadır. Türkiye aydınlanma ve ulusallaşma hareketinde önemli bir yeri olan Genç Osmanlılar hareketiyle paralellik göstermesi bakımından bizim kendi tarihimize de ciddi katkıları olabilecek bir belge niteliğinde olan bu eseri araştırmacılara sunmayı görev bildik.

Necip Hablemitoğlu’nun ‘Gaspıralı İsmail’ eseri ile başlayan bu düşünce anaforu tarihimizin kırılma noktalarını ortaya koyarak devam edecektir.