Savaş Eğilmez. Selçuklu-Gürcü ilişkileri (1060-1157). Yüksek lisans tezi (2001)

Title:Selçuklu-Gürcü ilişkileri (1060-1157)=The Relations of Seljuks and Georgians (1060-1157). Yüksek lisans tezi
Author:Savaş Eğilmez
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Erol Kürkçüoğlu
Language:Turkish
Series:
Place:Erzurum
Publisher:Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2001
Pages:IX, 106
ISBN:
File:PDF, 5 MB
Download:Click here

Savaş Eğilmez. Selçuklu-Gürcü ilişkileri (1060-1157). Yüksek lisans tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001, IX+106 s.

Özet

Büyük Selçuklu Devleti, kuruluşunu tamamlayıp yayılmaya başladıktan sonra, batı yönündeki yayılma ve Anadolu’ya hakim olma politikasını gerçekleştirmek doğrultusunda ki faaliyetleri, Selçukluları, Kafkasya bölgesine yönlendirmişti. Selçuklu Türkleri, Tuğrul Bey’ in saltanatı döneminde özellikle de 1060 yılından itibaren Gürcülerle yoğun bir mücadeleye girdiler. 1064 yılında Sultan Alp-Arslan’ın tahta geçmesiyle yeni bir dinamizm kazanan Selçuklu Türkleri, Gürcü topraklarına düzenledikleri seferlerle bölgedeki hakimiyetlerini artırmış, Ani Şehrinin fethi ile bu hakimiyeti pekiştirmişlerdir.

Sultan Melikşah’ın saltanat yıllarında (1072-1092), Selçuklu Türkleri Gürcü topraklarına tamamen egemen olmuştur. Sultan Muhammed Tapar döneminden sonra Kafkasya da, Irak Selçukluları ile Gürcüler arasında büyük bir mücadele başlamıştır. Bu dönem de Irak Selçukluları her ne kadar müstakil bir devlet olarak görülse de Büyük Selçuklu Devleti’nin yıkılışına kadar siyasi yaşamlarını bu devletin tabiiyetinde idame ettirmişlerdir.

Araştırmalarımızda, Selçuklu tarihçilerinin bu dönemi müstakil olarak incelemediklerini gördük. Biz de elimizden geldiği kadarıyla Türk tarihinde eksik kalmış olan bu konuyu araştırmaya çalıştık.

Abstract

Seljuk Turks activities which were realized to policy of dominate to Anatolia, had been directed to them in Caucasia, after founded their goverment and began to spreadig. Seljuks has been began to struggle with Georgians in the time of Sultan Tuğrul. Seljuks has been acquired a new dynamism with Sultan Alp Arslan in 1064. They had dominated to regions of Georgians and they were strenghtened to their domination with conquest to Ani.

Seljuk Turks dominated to all regions of Georgians in the reign of Sultan Melikşah (1072- 1092). A big struggle began between Iraq Seljuks and Georgians in the Transcaucasia, in the time of Sultan Muhammed Tapar. In this period, Iraq Seljuks depended on Big Seljuk Goverment.

In our researchs, we saw that historians’s studies are not enough for this period. For this reason, we studied this subject which is mising in Turkish history.