Adnan Çevik. Sultan Muhammed, Sultan Süleymanşah, Sultan Arslanşah devrinde Irak Selçuklu tarihi (548-572/1153-1176). Yüksek lisans tezi (1995)

Title:Sultan Muhammed, Sultan Süleymanşah, Sultan Arslanşah devrinde Irak Selçuklu tarihi (548-572/1153-1176)=The history of Iraq Selcukids at the periods of Sultan Muhammed, Sultan Süleymanşah, Sultan Arslanşah (548-572/1153-1176). Yüksek lisans tezi
Author:Adnan Çevik
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Gülay Öğün Bezer
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Year:1995
Pages:XX, 109
ISBN:
File:PDF, 6.4 MB
Download:Click here

Adnan Çevik. Sultan Muhammed, Sultan Süleymanşah, Sultan Arslanşah devrinde Irak Selçuklu tarihi (548-572/1153-1176). Yüksek lisans tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, 1995, XX+109 s.

Önsöz

Türk ve İslam tarihi açısından oldukça önemli gelişmeleri içerisinde barındıran Selçuklu tarihi, günümüze kadar pekçok araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmaların ülkemizdeki geçmişi yarım yüzyıllık bir tarihe dayanmasına rağmen bu kısa zaman zarfında milli tarihimizin üç asırlık bu önemli bölümünün ortaya çıkarılması için pek çok değerli eser meydana getirilmiştir.

Ben de bu çalışmamla şimdiye kadar her hangi bir hususi araştırmaya konu edilmemiş olan Irak Selçuklu devletinin en buhranlı döneminde tahta çıkan, Muhammed b. Mahmud, Süleymanşah b. Muhammed Tapar ve Arslanşah b. Tuğrul devirlerini hazırlayarak, bu devletin tarihinin aydınlatılması için ufak da olsa bir katkıda bulunmak istedim. Zira şimdiye kadar Irak Selçuklu sultanlarından ilk üçü çeşitli araştırmalara konu edilmişti. Böylelikle benim çalışmamla da Irak Selçuklu tarihi ile ilgili araştırmalar bir bütünlüğe kavuşmuş olacaktır.

Dönemlerini hazırladığımız Irak Selçuklu sultanlarıyla ilgili müstakil bir kaynak olmadığından, genellikle Umumi İslam tarihleri, bölge tarihleri ve bibliyografya türü kaynaklardan faydalandım. Dil problemi sebebiyle de bu kaynakların Türkçe tercümelerini kullandım. Tezim her Sultana ayrı bir bölüm olmak üzere üç ana bölümden meydana gelmektedir. Her bölümde kendi içerisinde meliklik, sultanlık, ölüm ve şahsiyet gibi alt kısımlara ayrılarak incelenmiştir.

Bu çalışmam sırasında büyük yardımlarını gördüğüm başta tezimi devamlı kontrol ederek, değerli önerileriyle beni yönlendiren hocam Doc.Dr. Gülay Öğün’e teşekkürü bir borç bilirim.