Ayşe Gül Fidan. Hâce İmâm Zahîru’d-Dîn Nîşâbûrî’nin Selçuknâme’si (inceleme-çeviri). Yüksek lisans tezi (2015)

Title:Hâce İmâm Zahîru’d-Dîn Nîşâbûrî’nin Selçuknâme’si (inceleme-çeviri)=The Saljuknâma of Hâce Imâm Zahîr al-Dîn Nishâpûrî (review-translation). Yüksek lisans tezi
Author:Ayşe Gül Fidan
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Mürsel Öztürk
Language:Turkish
Series:
Place:Ankara
Publisher:Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2015
Pages:III, 170
ISBN:
File:PDF, 2.14 MB
Download:Click here

Ayşe Gül Fidan. Hâce İmâm Zahîru’d-Dîn Nîşâbûrî’nin Selçuknâme’si (inceleme-çeviri). Yüksek lisans tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015, III+170 s.

Özet

Türk tarihinin önemli bir dönemini teşkil eden Büyük Selçuklu ve Irak Selçukluları Devletleri tarihinin siyasi, sosyal ve kültürel olaylarını içeren, Hâce İmâm Zahîru’d-Dîn Nîşâbûrî tarafından 1177-1186 yılları arasında kaleme alındığı düşünülen Selçuknâme adlı eser Türk tarihi ve Fars Dili ve Edebiyatı açısından büyük önem arz etmektedir. Tezimizin konusunu oluşturan eser bilinen ilk Selçuknâme olması ve sonrasında Selçuklu tarihini konu edinen müverrihlerin başvuru kaynağı niteliğini taşıması nedeniyle büyük bir değere sahiptir. Bu çalışma ile Farsça olarak kaleme alınmış bu değerli eser ilk defa Türkçeye tercüme edilip, inceleme ve değerlendirilmesi yapılarak bilim camiasının hizmetine sunulmuştur.

Abstract

Saljuknâma, the work assumed to be written by Zahîr al-Dîn Nishâpûrî between years 1177-1186 and portrays political, social and cultural events of Great Saljuks and Iraqi Saljukid state, which constitutes an important period in Turkish history, is of great significance for Turkish history and Persian language and literature. The work, which is the subject of our thesis, holds importance as being the first known saljuknâma and as the reference source for later historians who wrote on the history of Saljukids. With this thesis, this important work written in Persian is translated into Turkish for the first time, analysed, evaluated and become available for scientific community.