Târîhu’l-vüzerâ’ya göre Irak Selçuklu Devleti vezirleri (Kıvamü’d-dîn Ebu’l Kasım dergüzînî ve Şerefü’d-dîn Ali bin Recâ’i)

Tez KünyeDurumu
Târîhu’l-vüzerâ’ya göre Irak Selçuklu Devleti vezirleri (Kıvamü’d-dîn Ebu’l Kasım dergüzînî ve Şerefü’d-dîn Ali bin Recâ’i) / The viziers of Iraq Seljuk state according to târîhu’l-vüzerâ (Kivamü’d-dîn Ebu’l Kasim dergüzînî and Şerefü’d-dîn Ali bi̇n Recâ’i̇)
Yazar:NİZAM YÜCE
Danışman: DOÇ. DR. YAŞAR BEDİRHAN
Yer Bilgisi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
147 s.
Büyük Selçuklu Devleti ve Irak Selçukluları dönemi teşkilatını ve vezirleri tarihini çalışan araştırmacılar, çalışma veya tezlerinde o dönemde yazılmış olan İran tarih yazıcılığı, Irak Selçukluları teşkilatı ve vezirleri devrine ait önemli bir kaynak eser olan Necmeddin Ebü’r-Reca Kummî’nin kaleme aldığı Târîhu’l-Vüzerâ’yı göz ardı etmişlerdir. Kummî’nin bu eseri Irak Selçukluları devlet adamları ve vezirler tarihi açısından büyük önem arz etmektedir. Kummî o dönemde bizzat tanık olduğu veya güvendiği kişilerden duydukları ile verdiği malumatlar ile oluşturduğu Târîhu’l-Vüzerâ vezirler tarihi açısından en önemli kaynakların başında gelmektedir. Bu eserde önemli vezirlerden Kıvâmü’d-dîn Ebû’l Kasım Dergüzînî ve Şerefü’d-dîn Ali Bin Ebî El-Recâ’i’nin hayatı ve faaliyetleri hakkında önemli bilgiler vermektedir.
The researchers working on the organization of the great Seljuk State and the history of the Iraqi Seljuks, ignored the Târîhu’l-Vüzerâ, an important source for the Iranian history printer, the Iraqi Seljuks organization and the transfer of the lyngers, written at the time in their work or thesis. This work of Kummî is of great importance to the history of Iraqi Seljuks and statesmen and statesmen. At that time Târîhu’l-Vüzerâ is one of the most important sources in terms of the history of viziers, which Kummî created with the information he witnessed and with the people he trusted. In this work, Kummi gives important information about the life and activities of Kıvâmü’d-dîn Ebû’l Kasım Dergüzînî ve Şerefü’d-dîn Ali Bin Ebî El-Recâ’i that are one of important viziers.

Download: Click here