Yemînü’d-devle Mahmûd el-Gaznevî’nin siyasî faaliyetleri (998-1030)

Tez KünyeDurumu
Yemînü’d-devle Mahmûd el-Gaznevî’nin siyasî faaliyetleri (998-1030) / Political power and regional policies of Gazneli Yemînü’d-devle Mahmûd (998-1030)
Yazar:GÜNGÖR AKSU
Danışman: PROF. DR. İLYAS TOPSAKAL
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Doktora
Türkçe
2022
290 s.
Türk-İslam tarihinde önemli bir konuma sahip olan Gazneliler, Yemînü’d-devle Mahmûd ile büyük bir devlete dönüşmüştür. Yemînü’d-devle Mahmûd, Devletin başına geçtikten sonra yönünü Hint-Sind bölgelerine çevirmiş, bu bölgelerde önemli fetih hareketlerine girişmiştir. Bu seferler Yemînü’d-devle Mahmûd’a asıl şöhreti getirmiştir. Onun fetihleriyle birlikte Hint ve Sind bölgelerinde İslam’ın yayılması hızlanmış ve kast sistemi altında ezilen Hindular arasında İslam’a olan eğilim artmıştır. Yemînü’d-devle Mahmûd, Hindistan ve Sind bölgelerinde yaptığı fetihlerle ünlenmişse de 32 yıllık saltanatı boyunca Maveraünnehir, Taberistân, Sîstan, Cûzcān, Irak, Gûr ve Hârizm gibi birçok bölgeye seferler düzenlemiştir. Seferler sonunda burada hüküm süren ve bölgelerini doğrudan egemenliği altına alan bazı hanedanları tahttan indirirken, kendisine itaat eden hanedanları vasal olarak bırakmıştır. Yemînü’d-devle Mahmûd’un adı geçen bölgelerde Türk Hakanlığı, Sâmânîler, Selçuklular, Ziyârîler, Saffâriler, Ferîgûnîler, Büveyhîler ve Abbâsî halifeliği ile birçok siyasi ilişkisi olmuştur. Bölgedeki hâkim gücünü bu hanedanlara kabul ettirmiştir.
Ghaznavids, which have an important position in Turkish-Islamic history, turned into a great state with Yemînü’d-devle Mahmud. Yemînü’d-devle Mahmud turned his direction to the Indo-Sind regions after assuming the throne of Ghazni, embarked on important conquest movements in these regions. These campaigns brought Yemînü’d-devle Mahmud’s real fame. With his conquests, the spread of Islam in the Indian and Sind regions accelerated and the tendency towards Islam among the Hindus who were oppressed under the caste system increased. Although Yemînü’d-devle Mahmud became famous with his conquests in the Indian and Sind regions, he managed campaigns to many regions such as Transoxiana, Taberistan, Sistan, Cuzcan, Iraq, Gûr and Hârizm during his 32-year rule. At the end of the campaigns, he dethroned some of the dynasties that ruled here and took their regions under his direct sovereignty, while leaving the dynasties that obeyed him as vasals. Yemînü’d-devle Mahmud had many political relations with the Karakhanids, Samanids, Seljuks, Ziyârîs, Saffarids, Ferîgûnîs, Buwayhids and Abbasid caliphate in the regions mentioned. He made these dynasties accept that his dominant power of the region.

Download: Click here