Ayşegül Çalı. Ramazanoğulları Beyliği. Yüksek lisans tezi (2003)

Tez KünyeDurumu
Ramazanoğulları Beyliği / Ramazanoğulları Principality
Yazar:AYŞEGÜL ÇALI
Danışman: YRD. DOÇ. YILMAZ KURT
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:Beylikler Dönemi = Principality Period ; Ramazanoğulları Beyliği = Ramazanoğulları Principality ; Türk tarihi = Turkish history ; Çukurova bölgesi = Çukurova region
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
138 s.
107 ÖZET Çukurova’nın fethi ve Türkleşmesinde Oğuzlar’ in Üçok kolundan olan Ramazanoğullan’nm önemi büyüktür. Memlûk kuvvetleriyle birlikte Çukurova fetihlerine katılan Üçoklar, XIV. yüzyılın ikinci yansında yani 1352’de Mısır Memlûk Devleti’ne tâbi olarak Ramazanoğulları Beyliği’ni kurdular. Adana başkent olmak üzere Çukurova’da kurulan beylik Memlûk tabiyeti altında varlığını sürdürüyordu ve Türkmenler, Memlûk Devleti’nin en büyük yardımcı askerî kuvvetini temsil ediyorlardı. Çukurova’nın Memlûkler için önemi sadece bölgeden kazandıkları ganimet ve vergilerden oluşmuyordu. Çukurova, jeopolitik konumu itibarıyla da Memlûkler için Anadolu’nun kapısı olması olması nedeniyle büyük öneme sahipti. Bu nedenle Memlûkler, tabiyeti altına aldıkları beylikleri özellikle de Ramazanoğulları ‘m sıkı bir kontrol altında tutuyorlardı. Ramazanoğulları ise her ne kadar Memlûk himayesinde varlıklarını sürdürseler de zaman zaman komşu beylikler olan Dulkadiroğulları ve Karamanoğullan ile işbirliği yaparak bağımsızlık mücadelesi veriyorlar, ancak uğradıkları başarızlık neticesinde Memlûk Devleti sultanından özür diliyorlardı. Ayrıca Türkmenlerin gücünden ve yaptıkları ittifaklardan rahatsız olan Memlûk hükümeti de aralarında anlaşmazlık yaratmaya çalışıyor ve Ramazanlı beylerini sık sık değiştirerek güçlenmelerine engel oluyordu. Özellikle Ahmed Bey’in ölümünden sonra başa geçen Ramazanlı beylerinin onun kadar başarılı olamaması ve Sultan Şeyh döneminden itibaren Memlûkler’ in eski güçlerine kavuşmaları ile Memlûkler tekrar Çukurova’ daki idareyi sıkı bir kontrol altına almışlardır. Netice olarak Memlûk Devleti ile Osmanlılar arasında tampon bölge olarak görülen Çukurova topraklarında kurulan Ramazanoğulları Beyliği, Yavuz Sultan Selim’in 15 16′ da giriştiği Mısır seferine kadar Memlûklere bağlı olarak varlığını sürdürmüş ve bu tarihten itibaren 1608 yılına kadar da Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.
108 SUMMARY Raraazanoğullan, which is from Üçok branch of Oğuzlar, has very important role about conquest and Turkization of Çukurova. Üçoklar, who are participate in conquest of Çukurova with Mamluk armies, established Ramazanoğullan Principality that is depending upon Mamluk State at the second half of 14th century, at 1352. The principality, that was established in Çukurova as the capital city Adana, was living as depending upon Mamluks. And Tukomens were representing the biggest auxiliary military unit of Mamluk State. The importance of Çukurova wasn’t only from booties and taxes, that they earn from the country, for Mamluks. Çukurova had a very importance cause of jeopolitical position and as a gate of Anadolu for Mamluks. Because of this importance, Mamluks were controling pricipalities that they patronized very carefully, especially Ramazanoğullan. Sometimes Ramazanoğullan were trying to- be independent with cooperation of Dukadiroğullan and Karamanoğullan although they live in Mamluk’ s protection. But they regret for Mamluk State’s sultan when they were unseccesfull in this attempt. Besides, Mamluk government, that felt disturb itself cause of Turkomen’s power and alliances, was trying to make disagreement between them, too and was replacing Ramazanh Begs very often. Mamluks patronized the administration again in Çukurova with Ramazanh Begs, who become leader especially after the dead of Ahmed Beg. None of them was not succesfull as him, and reaching the old strong from Sultan Şeyh’ s period. At the end, Ramazanoğullan Principality, that was established in Çukurova, like a buffer state between Mamluk domination until Yavuz Sultan Selim’ s Egypt campaign in 1516 and from this time to 1608 they lived in Ottoman State manegament.

Download: Click here