Deniz Sezgin. Molla Hasan Yūsuf u Züleyhā 55-110 sayfa aralıkları. Yüksek lisans tezi (2018)

Tez KünyeDurumu
Molla Hasan Yūsuf u Züleyhā 55-110 sayfa aralıkları / Molla Hasan Yūsuf u Züleyhā page 55-110
Yazar:DENİZ SEZGİN
Danışman: PROF. DR. İDRİS GÜVEN KAYA
Yer Bilgisi: Beykent Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Konu:Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:Hasan Paşa = Hasan Pasha ; Mesnevi = Mathnawi ; Yusuf u Züleyha = Yusuf u Züleyha
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
150 s.
Mesnevi Arap, Fars ve Türk edebiyatı için oldukça önemli olan bir klasiktir. Özelikle hem beşeri hem de ilahî aşkı işleyen mesneviler şairler tarafından sıklıkla tercih edilmiş ve uzun yıllar boyunca popülerliğini sürdürmüştür. Üzerinde çalıştığım yüksek lisans bitirme tezimin konusu olan Yusuf ve Züleyha da edebiyatımız açısında son derece önemli bir mesnevidir. Yusuf peygamber kıssası olarak da bilinen bu eser,herkesin beğenisini kazanmış ve toplumların ilgi gösterdiği dini kaynaklı bir mesnevi olarak tanınmıştır. Birçok nüshası bulunan bu anlatı, kutsal kitaplarda da yer alır ve içerdiği mitolojik unsurlar, destansı anlatımlar ve dini konular ile dikkat çeker.İncelediğimiz nüsha, Molla Hasan tarafından kaleme alınmıştır. Molla Hasan’ın hayatı hakkında bilgiler oldukça sınırlıdır. Tam olarak tatmin edici bilgiler bulunmamakla birlikte Hasan Paşa’nın eserleri matbu değildir. Eserleri yazma halinde Süleymaniye Kütüphanesinin muhtelif bölümünde ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler kısmında yer almaktadır.Molla Hasan’ın,Yusuf u Züleyha mesnevisinde oldukça fazla vezin hatası yapmasından dolayı onun medrese eğitimi aldığını ve Arapçaya vakıf olduğunu da eserinde yer vermiş olduğu Kur’an ayetlerinden anlıyoruz.
Masnavi is one of the most important classic of the TurkishPersian and Arabic literature. Especially, masnavis about the both human and divine love, has been prefered by the poets and has maintained its popularity for many years.The core of this study consistsof the story of Joseph and Zulaıkha(Yusuf ve Züleyha da olabilir) is that very important masnavi for Turkish literature. This work, known as the tale of the Prophet Yusuf which has earned the everyones admiration and recognized as a religious tale that all societies were care about. This narrative has many copies, take parts in the holly books and it draws attention about mythological elements, epic narratives and religious themes that included.This tale that we examined, written by Molla Hasan. İnformation about the life of Molla Hasan is not enough to explain. There is no satisfactory information about his workbut it is known that his work is not printed. His manuscript works are located in Library of Süleymaniye and also rare book section of Istanbul University. It is understood that Molla Hasan has a madrassah education and fukk of knowledge of arabic longuage because of his use of verse of koron in his Yusuf u Züleyha masnavi and his a fair of metre mistakes.

Download: Click here