Güzide Sezgin. İnönü dönemi (1938-1950) Türk denizciliği. Yüksek lisans tezi (2007)

Tez KünyeDurumu
İnönü dönemi (1938-1950) Türk denizciliği / Turkish marine of İnonu administration (1938-1950)
Yazar:GÜZİDE SEZGİN
Danışman: DOÇ. DR. OĞUZ AYTEPE
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Denizcilik = Marine ; Tarih = History ; Türk İnkılap Tarihi = History of Turkish Revolution
Dizin:Türk denizciliği = Türkiye’s maritime ; Türk inkılap tarihi = Turkish revolution history ; İnönü Dönemi = İnönü Period ; İnönü, İsmet = İnönü, İsmet
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
146 s.
Tez, üç ana bölümden oluşmaktadır. Türklerin denizle ve denizcilikletanışmalarının işlendiği kısa bir girişin ardından birinci bölümde MondrosMütarekesi’ne kadar Osmanlı dönemi deniz tarihimiz üzerinde durulmuş, ikincibölümde İnönü dönemine de temel olan Atatürk dönemi deniz tarihimiz ve denizcilikpolitikalarımız ayrıntılı olarak incelenmiş, üçüncü ve son bölümde İnönü dönemideniz tarihimiz ve denizcilik politikalarımız ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, butarihi süreklilik içerisinde, deniz tarihimiz ve denizcilik politikalarımız bakımındanİnönü döneminin özgün yönleri ortaya konmuştur. Tezin her bir bölümünde askerî ve ticari denizcilik konuları ayrı ayrıdeğerlendirmeye tabi tutulmuştur. Her dönem, kendi özgün nitelikleri itibariyle öneçıkan unsurlarıyla ele alınırken, tarihi sürekliliğin korunmasına da özen gösterilmiştir.
This thesis consists of three main sections. After a brief introduction dealing with the very beginning period of Turkish naval history, Ottoman period up toMondros Armistice Treaty is handled in the first chapter. In the second chapterTurkish naval history and maritime policies of Atatürk?s period is scrutinized intodetail. In the third and the last chapter, Turkish naval history and maritime policiesof İnönü administration is examined. In the conclusion section, peculiar aspects ofthe latter period in terms of Turkish naval history are discussed with an interest toapprehend the historical continuity in the addressed matters. Within each chapter of the thesis, military and commercial maritime issues aresubjected to separate analysis. Each period is handled upon its prominent features interms of pronominal characteristics of the period. However, historical continuity ofthe subject is not neglected.

Download: Click here