Kaan Kocaman. XVII. yüzyıl’da Osmanlı Devleti’nde rüşvet. Yüksek lisans tezi (2019)

Tez KünyeDurumu
XVII. yüzyıl’da Osmanlı Devleti’nde rüşvet / Bribery in the Ottoman Empire in the 17th century
Yazar:KAAN KOCAMAN
Danışman: PROF. DR. RÜYA KILIÇ
Yer Bilgisi: Hacettepe Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:17. yüzyıl = 17. century ; Osmanlı Devleti = Ottoman State ; Osmanlı hukuku = Ottoman law ; Osmanlı tarihi = Ottoman history ; Rüşvet = Bribery ; İslam hukuku = Islamic law
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
93 s.
Rüşvet, birlikte yaşamanın zorunlu bir sonucu olarak doğan devlet sistemi ve bu sisteme geçen toplumlarda var olmuş en eski suçlardan birisidir. Ekonomik şartlar ne olursa olsun rüşvet her daim varlığını sürdürmüştür. Rüşvet her ne kadar eski bir suç olsa da bir o kadar geleneği içinde barındırır. İnsanlık tarihinin bir parçası olarak rüşvetin Osmanlı Devleti’nin alt ve üst kademelerin de birçok örneğinin mevcudiyeti şaşırtıcı değildir. İşte burada rüşvet Osmanlı tarihinin konusu olarak ele alınmaya çalışılacaktır. 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyıla ait nasihatnamelerde rüşvetin Osmanlı düzenini tehdit eden hususlar arasında ilk sırada sayılması sebebiyle zaman dilimi bu dönem ile sınırlandırılacaktır. Ancak bunu sadece kronolojik bir sıralama ile vermek yerine mümkün olduğunca çok yönlü bir okuma ile sorgulamayı amaçlıyoruz.
Bribe, it is one of the oldest crimes that existed in the system of state and the societies that emerged as a necessary result of living together. Whatever the economic conditions bribery has always existed. Although bribery is as old as crime it contains so much tradition. Bribery is part of human history as it is not surprising that many examples of the lower and upper levels of the Ottoman Empire. In here, bribery will examine the subject of Ottoman history. İn late 16th and 17th century’s nasihatname, bribe is the first order to threaten the Ottoman order because of the time period will be limited to this period it. But instead of just giving it a chronological sorting we aim to query it as much as possible.

Download: Click here