Murad Jingeez Hasan Hasan. Kerküklü şair Cihat Demirci ve şiirleri. Yüksek lisans tezi (2021)

Tez KünyeDurumu
Kerküklü şair Cihat Demirci ve şiirleri / Kirkuk’s poet Cihat Demirci and poems
Yazar:MURAD JINGEEZ HASAN HASAN
Danışman: PROF. DR. MEHMET EROL
Yer Bilgisi: Gaziantep Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı / Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
Konu:Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
134 s.
Hoyrat ya da Irak Türkmen Türkçesiyle Hoyrat Irak Türkmen halk edebiyatı sözlü ürünleri arasında önemli bir yere sahiptir. Irak Türkmen halkı arasında hoyrat söyleyenlere verilen değerden hoyratın halk arasında ne derece yaygın olduğu da anlaşılmaktadır. Irak Türkleri hoyrat söyleyen kimselere hoyratçı veya şair demektedir. Eğlence törenlerinin vazgeçilmezi olan hoyrat söyleme geleneği nedeniyle bölgede tanınmış hoyratçılar bu törenlere çağırılmakta ve onlara oldukça saygı duyulmaktadır. Bölgede Türkmenler arasında bu geleneğin birçok önemli temsilcisi bulunmaktadır. Yakın dönemde hayata gözlerini yuman Cihat Demirci de bu şahsiyetlerden biridir. Cihat Demirci gençliğinde ve askerlik mesleğinden sonra çevresinin de etkisiyle hoyrata ilgi duymuş ve hayatını hoyrat söyleme geleneğine adamıştır. Onun hoyrat söylerken takındığı sakin ve hoş üslubu Irak Türkmen halkı tarafından sevilmesine vesile olmuştur. Cihat Demirci bölgede ve çevresinde konuşulan Öz Türkmence konuşmaya ve hoyratlarını da bu çerçevede seslendirmeye özen göstermiştir. Sadece hoyratçı olarak nitelemenin yetersiz olacağı Cihat Demirci aynı zamanda hoyratlar ve şiirler de yazmıştır. Söylediği hoyratlar kendisine ait olmakla birlikte bu hoyratları yayınlamamıştır. Irak Türkleri arasında saygın bir yere sahip olan Cihat Demirci’nin Irak Türkmen halk edebiyatı için gösterdiği çabalar gelecek nesillerin kültürlerini koruyabilmeleri için önemli bir örnek oluşturduğu da açıktır. Bu çalışmada Cihat Demirci’nin hoyratçılığı ve söylediği hoyratlardan hareketle Irak Türkmen Türkçesi sözlü ürünlerinden hoyrat üzerinde durulmuş, onun hoyratları şekil ve içerik özellikleri açısından incelenmiştir.
Hoyrat or Iraqi Turkmen Turkish and Hoyrat Iraqi Turkemen folk literature has an important place among oral products. From the value given to those who sing hoyrat among the Iraqi Turkmen people, it is understood how common the hoyrat is among the people. Iraqi Turkmens refer to people who sing hoyrat as hoyratists or poets. Due to the tradition of singing horyat, which is indispensable for entertainment ceremonies, well-known hoyratists in the region are invited to these ceremonies and they are highly respected. There are many important representatives of this tradition among the Turkmens in the region. Cihat Demirci, who passed away recently, is one of these personalities. Cihat Demirci, in his youth and after his military service, became interested in horyat with the influence of his environment and devoted his life to the tradition of singing hoyrat. His calm and pleasant style while singing hoyrat made him loved by the Iraqi Turkmen people. Cihat Demirci took care to speak the Self-Turkmen spoken in and around the region and to voice his hoyrats within this framework. Cihat Demirci, for whom it would be insufficient to describe only as a hoyratist, also wrote hoyrats and poems. Although the hoyrats he spoke belonged to him, he did not publish them. It is clear that the efforts of Cihat Demirci, who has a respected place among Iraqi Turkmen, for Iraqi Turkmen folk literature, set an important example for future generations to preserve their culture. In this study, the value of hoyrat, which is one of the Iraqi Turkmen Turkish oral products, was emphasized, based on the hoyratism of Cihat Demirci and the hoyrats he said.

Download: Click here