Salnâmelere göre Konya vilayeti (sosyo-ekonomik ve kültürel yapı)

Tez KünyeDurumu
Salnâmelere Göre Konya Vilayeti ( Sosyo-Ekonomik Ve Kültürel Yapı) / Konya provice according to the salname ( soscio-ekonomical and cultural structure)
Yazar:ADEM TOPKAYA
Danışman: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN MUŞMAL
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
184 s.
Salnâme, bir senelik hadiseleri topluca göstermek üzere tertip olunmuş eserler için kullanılmış bir tabirdir. Farsça sene demek olan sal ile yine Farsça mektup, kitap manasına gelen nâme kelimesinin birleştirilmiş şeklidir. Bu tabirin bu günkü karşılığı yıllıktır. Türklerde ilk resmi salnâme, Osmanlı imparatorluğunda Tanzimat’ın ilanından sonra 1847 yılında yılda bir kez resmi devlet yıllığı (Salnâme-i Devlet-i Osmaniye) olarak çıkarılmaya başlanmıştır. İlk vilayet yıllıkları Trabzon, Diyarbakır, Hüdavendigar, Konya, Kastamonu merkezlerinde 1869- 1870 yıllarında çıkarılmaya başlandı. Konya Vilayeti’nde çıkarılan ilk vilayet salnâmesi H. 1285 (M. 1868) yılı salnâmesidir. En son çıkarılan salnâme ise H. 1332 (M. 1914) yılında çıkarılan salnâmedir. Bu salnâmelerde Konya Vilayeti’nin sosyal, ekonomik, kültürel, idarî, askerî vb yapısı hakkında bilgi edinmemiz mümkündür.
Salname is a term used for works compiled to show events of a year as a whole. It is a combined form of the word ? Sal? that means year in Persian and ? name? that means letter, book again in Persian. Today?s eqivalent of this term is almanac. The first official salname of Turks was started to be published in 1847 once a year as to be Official State Almanac (Salname-i Devlet-i Osmaniye), after the declaration of political reform in Ottoman Empire. The Almanac of the first provinces was started to be published between 1869 and 1870 in the centers of Trabzon, Bayarbakir, Hudavendigar, Konya, Kastamonu. The first provincial salname (almanac) published in H. 1332 (1914 CE). It is possible to obtain knowledge in these almanacs about the structure of Konya province in aspects of social, economic, cultural, administrative, military etc.

Download: Click here