Sumer ve Hattilerde yeni yıl törenleri

Tez KünyeDurumu
Sumer ve Hattilerde yeni yıl törenleri / New year ceremonies in Sumerians and Hattians
Yazar:SEMA ARSLAN
Danışman: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
Yer Bilgisi: Erciyes Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:Bayramlar = Fests ; Eski Çağ tarihi = Old Age history ; Hattiler = Hattians ; Nevruz = Nauruz ; Sümerler = Sumerians ; Tarih = History ; Törenler = Ceremonies ; Yeni yıl kutlamaları = New year celebrations
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
208 s.
Eskiçağlarda insanlar doğanın yeniden canlanması ve bereket getirmesine büyük bir şükran duymuşlar ve her zaman sosyal hayatlarının içinde bu şükranı çeşitli etkinliklerle dile getirmişlerdir. Bu etkinliklerden oldukça değerli bir yere sahip olan Yeni Yıl Törenleri birçok kültür tarafından bereket ve bolluğun gelmesini kutlamak amacıyla çeşitli ritüeller ve ayinlerle kutlanmıştır. Başka bir deyişle Bahar Bayramı olan Yeni Yıl Törenleri toplumların neredeyse vazgeçilmez kutlamalarından biri olmuştur. Bu kutlamalar ve ritüeller bin yıllar boyunca Eski Önasya’da yaşamış, kısmen günümüze kadar gelmiş olan geleneklerdir. Çalışmamızda ilk bölümde Sumerlilere kadar dayanan bu eski kutlamanın izleri incelenmeye çalışılmıştır. Akītu Festivali olarak kutladıkları bu bayrama dair gerekli mitos açıklanarak, ritüeller incelenmiştir. İkinci bölümde yine aynı sistem ile öncelikli olarak mitoslar irdelenmiş sonrasında ise Purulliya ve AN.TAḪ.ŠUMSAR Bayramları kutlamalarından örnekler verilmeye çalışılmıştır. İlk iki bölümümüz için ana kaynaklar çiviyazılı belgeler ve arkeolojik materyallerdir. Son bölümümüzde ise arkaik bir geçmişi olan bu bayramlar günümüzde Nevruz ve Hıdırellez olarak adlandırılmıştır. Belirlenen benzerlik ve farklılar açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Akītu Festivali, EZENPurulliya, EZENAN.TAḪ.ŠUMSAR, Nevruz, Hıdırellez.
In ancient times, people have been grateful for the revival of nature and for bringing blessings, and they always express this gratitude in various social activities. New Year’s Ceremonies, which have a very valuable place in these activities, are celebrated with various rituals and rites in order to celebrate the wealth and abundance from many cultures. In other words, the New Year’s ceremonies, which are the Spring Festival, have become one of the most indispensable celebrations of societies. These celebrations and rituals are traditions that have lived in the Ancient Asia Minor for thousands of years. In our work, we tried to examine the traces of this old celebration that lasted until the Sumerians in the first section. The rituals were examined by explaining the necessary myths about this festival, which they celebrated as the Akītu Festival. In the second section, the same system was used primarily to examine the myths and then to give examples from the celebrations of Purulliya and AN.TAḪ.ŠUMSAR celebrations. The primary source for the first two sections are cuneiform texts and archaeological materials. In the last section, these festivals, which have an archaic past, are called to today’s Nowruz and Hidrellez. Celebration forms, and similarities and differences have been tried to be explained. In the conclusion section, we made a general evaluation. Key Words: Akītu Festival, EZENPurulliya, EZENAN.TAḪ.ŠUMSAR, Nowruz, Hidrellez.

Download: Click here