Türk halk oyunlarında kullanılan terim ve tabirlerin incelenmesi

Tez KünyeDurumu
Türk halk oyunlarında kullanılan terim ve tabirlerin incelenmesi / A Study of use in Turkish folk dance expressions in terms
Yazar:ALİ ERİŞİK
Danışman:
Yer Bilgisi: Sakarya Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Konu:Halk Bilimi (Folklor) = Folklore ; Türk Dili ve Edebiyatı = Turkish Language and Literature
Dizin:Deyimler = Idioms ; Halk oyunları = Folk dances ; Terimler = Terms ; Türk halk oyunları = Turkish folk dances
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
154 s.
ÖZET Rıza TEVFİK (BÖLÜKBAŞI) ile başlayan Türk Halk Oyunları ile ilgili çalışmalar ilk başladığında konuya bilimsel açıdan yaklaşılmamıştır; oyunlar doğal ortamından alınıp sahneye getirilirken bir dizi eklemeyi, değişikliği ve estetik kaygılarla yeni katmaları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmalar sayesinde Türk Halk Oyunlarının sanatsal yönü ön plana çıkarken, akademik- bilimsel yönü geri planda kalmıştır. Bilimsel-akademik çalışmalar üniversitelerimizin ilgili bilim dalları sayesinde başlamıştır. Türk Halk Oyunları geleneksel kültürümüzün diğer unsurları gibi, zamanla doğusundaki asıl fonksiyonundan uzaklaşmış ama yeni fonksiyonları ile de kültür içerisindeki önemli olma özelliğini korumuştur. Bu anlamda geleneksel yapı kadar kullanılan ifadeler de önemlidir. Yazılı kaynaklara dayalı bu çalışmada Türk Halk Oyunları’nın üç önemli unsuru olan hareket, müzik ve kıyafet hususunda kullanılan terim ve tabirlerin incelenmesi ile bu alana katkıda bulunulacağı düşünülmüştür.
SUMMARY At the beginning of studies with Turkish Public Games started by R. Tevfik it hadn’t thought a scientific point of view when the games taken out from their natural medium and brought to scene, a series of additives, changes and esthetics anxiety took new contributions with it. Thanks to these studies artistic aspects of Turkish Public Games were become fore most academic-scientists features were stayed backward. Academic- scientific studies were achieved by related scientist departments Turkish Public Games as other members of our traditional elements, gone away from mean functions with time but with new functions it saved it’s important features in this manner used expressions are important as traditional construction. In this study leaning to written sources it is thought that investigation of terms about three members of Turkish Public Games, action, music and clothes can contribute to this area.

Download: Click here