Nilüfer Öçal. Phryg madeni eşyaları. Yüksek lisans tezi (2011)

Tez KünyeDurumu
Phryg madeni eşyaları / Phryg metal objects
Yazar:NİLÜFER ÖÇAL
Danışman: DOÇ. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
Yer Bilgisi: Selçuk Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı / Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:Eski Çağ tarihi = Old Age history ; Frigler = Phrygian ; Maden sanatı = Metalwork ; Maden süsleme sanatı = Metal decoration art ; Madenler = Mines ; Obje = Object ; Obje sanatı = Object art ; Tarih = History
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
101 s.
Bilim dünyasında Anadolu madenciliğin beşiği olarak nitelendirilmiştir. Madenciliğin ve metal işleme sanatının en eski örneklerini aradığımızda, yollar bizi Anadolu’ya bağlar. Phrygler de madeni eşya yapımında ve sanatında üstün başarı göstermişler o döneme damgalarını vurmuşlardır.Anadolu coğrafyasının önemli medeniyetlerinden birisi olan Phryg’lerin madenciliğini ve madeni eşyalarını bir araya getirerek yorumlamaktır. Bu bağlamda, ilk olarak Phryg medeniyetinin kültürü, kökeni, tarihi anlatılmış ve Phryg’lerle ilgili detaylı bilgi verilecektir. İkinci olarak ise Anadolu’da madenciliğin geçmişi ve Phryg madenciliği ve de madeni eşyaları kapsamlı bir şekilde değerlendirmek ana hedefimizdir. Son olarak ise, Phryglere ait metal kap örneklerinin katalogları ve de resimleri verilecektir. Anadolu’nun madencilik geçmişinde önemli bir yeri olan Phryg’lerin ürettiği madeni kaplar ve fibulalar detaylı bir şekilde incelenecektir. Diğer medeniyetlerden farklı bir özellik gösteren, Phryg madeni eşyalarının birçok kültürde ve çevre coğrafyalarda bulunmuş olması konunun önemini irdelemesi açısından oldukça manidardır. Konu kapsamında, Anadolu madenciliği ve Phryg madenciliğiyle ilgili kapsamlı bir literatür çalışması yapılarak, bilgiler bir araya getirilmiştir. Phryg madeni eşyalarının form repertuarı saptanarak, farklı formlara ait örnekler bir araya getirilerek kataloglanmıştır. Ayrıca, bu eşyaların komşu coğrafya ve kültürlerle olan benzerlikleri ve farklılıkları üzerinde de durulmuştur.
In science world, Anatolian is qualified cradle of mining. When we search for the oldest samples of mining and metal processing art, the roads connect us to Anatolia. Phrygs also showed superior success in the manufacturing and art of metal objects and left their marks on that period.The aim of this study is to bring together and interpret the mining and metal objects of Phrygs, one of the most important civilizations of Anatolian geography. In this context, firstly, the culture, origin ,and history of Phrygs civilization are reported. Secondly, our main target is to evaluate comprehensively the history of Anatolian mining, Phrygs mining, and metal objects. Lastly, the catalogues and pictures of samples of metal pots belonging to Phrygs will be presented. Metal pots and fibulae, which have an important place in the mining history of Anatolia, will be examined in detail. The fact that Phrygs metal objects showing a different attribution from the other civilizations is found in many culture and surrounding geography is highly meaningful in terms of scrutinizing the importance of issue. In the scope of subject, doing a comprehensive literature review on the Anatolian mining and Phrygs, information was brought together. Identifying form repertory of Phrygs metal objects, the samples belonging to the different forms were brought together and molded. In addition, the similarities and differences of these metal objects to the neighboring geographies and cultures are discussed.

Download: Click here