Oğuz Memmedli. Borçalı ilinde eski Türk inançlarının izleri. Yüksek lisans tezi (2015)

Oğuz Memmedli. Borçalı ilinde eski Türk inançlarının izleri. Yüksek lisans tezi (2015)
Title:Borçalı ilinde eski Türk inançlarının izleri=Traces of ancient beliefes of Turkish in Borchali. Yüksek lisans tezi
Author:Oğuz Memmedli
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Nedim Bakırcı
Language:Turkish
Series:
Place:Niğde
Publisher:Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2015
Pages:113
ISBN:
File:PDF, 0.87 MB
Download:Click here

Oğuz Memmedli. Borçalı ilinde eski Türk inançlarının izleri. Yüksek lisans tezi. Niğde: Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015, 113 s.

İnançlar, bir milletin mitik ve mistik özelliklerini yansıtan temel yapılardır. Tarih, bu yapıları yaşam koşulları içinde şekillendirir ve aktarır. İnsanlar kendigeçmişleri ile ilgili her şeyi merak eder. Bu merak, onu atalar kültüne götürür. Milletlerin kültür haritasında mevcut olan her şeyi anlamlandırması bazen kolay olmayabilir. Özellikle inanç meselesi bunun en başında gelir. Çünkü inanca bağlı ritüelve pratikler, bir milleti diğerinden ayıran en belirgin özelliktir. Folklor çalışmaları içinde inançlara bağlı kültürü tespit etmek, aktarmak belli birbirikim ve ciddi bir çalışma gerektirir. Bir anlamda iğneyle kuyu kazmak gibidir bu tür çalışmalar. Gelenekselleşen ve bir şekilde kendini koruyarak ve değişerek yaşamayadevam eden her pratiğin eski yaşantılardan taşıdığı bir iz vardır. Biz de bu çalışmada Gürcistan’ın güneydoğusunda kalan Borçalı İlinde var olan izleri tespit etmeye çalıştık. Borçalı İlini esas alıp o bölgede hâlâ yaşayan ve geçmişte yaşamış fakat bugün Azerbaycan’da hayatını sürdüren Türklerden elde edilen tespitler çerçevesinde eski Türk inançlarını değerlendirilmiştir. Çalışma Giriş, İki bölüm ve Sonuç bölümlerinde oluşmaktadır. Giriş kısmında Borçalı ili ile ilgili genel bilgiler verilmiş ve çalışmanın amacı önemi ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci Bölümde Tanrılar ve İyeler ele alınmış bölgeden tespit edilen bilgiler ışığında değerlendirilmiştir. İkinci Bölümde İnsan hayatında törenler ve inançlar başlığı altında geçiş dönemlerinden özellikle evlenme ve ölümün yanı sıra bayramlar, kurban ve yağmur duası ele alınmıştır. Sonuç kısmında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın sonuna kaynakça, kaynak kişilerin listesi eklenmiştir. Bu çalışma, bir yöre araştırması olduğundan genel olarak eski Türk inançlarını özel olarak Borçalı İlinde eski Türk inançlarının izlerini kapsamaktadır.

Beliefs are the basic structures of a nation reflects the mythical and mystical properties. History is shaped by these structures in living conditions and transfer. People often wonder about their past and everything. This curiosity leads them to the cult of ancestors. The sense of everything available in the Nations cultural map can sometimes be easy. Especially matter of faith comes in the beginning of it. Because beliefs and practices connected to ritual, are what distinguish a nation from another. Determining the culture due to their belief in Folklore study, and transferring requires a certain knowledge and serious work. In a sense, this kind of work is like to dig wells with a needle. There is a tradition and a way of self-preserving and life changing to carry a trace in any ongoing practice of the old life. We also try to identify the existing tracks in Georgia’s southeast province Borçalı for the rest of our study. In the framework of findings obtained from the Turks, that lived in the past and still lives in the Borchalı Province and actually now lives today in Azerbaijan, was assessed the old Turkic belief. The research consists of introduction, two parts and conclusion. Introduction provided general information about the Borchalı province and the purpose, importance and methods of the study is discussed. In the first Chapter, information detected from the region discussed about gods and spirits were evaluated in the light. In the second chapter were discussed rituals in the human life and beliefs of the transition period, especially under the title of marriage and death, as well as festivals, sacrifices and prayers for rain. In the conclusion was conducted an overall assessment. At the end of the research was added bibliography, and the list of the people who was interviewed. This research, as a territorial research, in general includes old Turkic beliefs, specifically the traces of the ancient Turkic believes in Borchalı province.