Orçun Kıral. Malkoçoğulları ve Osmanlı tarihindeki yeri. Yüksek lisans tezi (2022)

Orçun Kıral. Malkoçoğulları ve Osmanlı tarihindeki yeri. Yüksek lisans tezi (2022)
Title:Malkoçoğulları ve Osmanlı tarihindeki yeri=The Malkocoglu and their place in the Ottoman history. Yüksek lisans tezi
Author:Orçun Kıral
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Fahameddin Başar
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Year:2022
Pages:XI, 63
ISBN:
File:PDF, 2.71 MB
Download:Click here

Orçun Kıral. Malkoçoğulları ve Osmanlı tarihindeki yeri. Yüksek lisans tezi. İstanbul: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022, XI+63 s.

Özet

Osmanlı Devleti’nin “Klasik Çağının” en önemli araçlarından biri, şüphesiz ki akıncılardır. Bugüne kadar akıncılar ve önemli akıncı aileleriyle ilgili çok sayıda çalışma yapılmasına karşın, Malkoçoğulları’nı tek bir çatı altında toplayan kapsamlı bir çalışma, ne yazık ki yapılmamıştır. Bu sebeple de Malkoçoğulları ailesini dikkatli bir şekilde inceleme ihtiyacı görülmüş ve bu çalışma ortaya konmuştur. Aileyi araştıran bu çalışmada, öncelikle akıncı teşkilatıyla bir giriş yapılacak, ardından Malkoçoğlu Bâli Bey’in ve Yahya Paşa’nın soyundan gelenler derinlemesine işlenecektir. Malkoçoğlu Bâli Bey’e ait vakıf kayıtlarının yanı sıra, inşa ettirdiği eserler ve mezarının yeri hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca, bugüne kadar hakkında birkaç farklı iddia öne sürülen Yahya Paşa’nın kökeni meselesi ve Bâli Bey ile olan kardeşliği durumu incelenecektir. Ardından, Yahya Paşa’nın, oğullarının ve torunlarının katıldıkları askeri faaliyetler, bıraktıkları eserler de mercek altına alınacaktır. Son olarak da Malkoçoğulları ailesiyle bağlantısı bugüne kadar henüz tespit edilememiş, ancak kendilerini aileden gören veya aileyle bağlantısı olabilecek Malkoç Ali Paşa, Gazi Malkoç Bey ve Malkoç Mehmed Bey kısaca incelenecektir.

Abstract

One of the most important tools of the “Classical Age” of the Ottoman Empire is undoubtedly the akinjis. Although many studies have been conducted on the akinjis and important akinji families, a comprehensive study that gathers the Malkocogullari under a single roof has unfortunately not been conducted so far. For this reason, there was a need to carefully examine the Malkocogullari family and this study was put forward. In this study, which investigates the family, firstly, an introduction will be made to the akinji organization, and then the descendants of Malkocoglu Bali Bey and Yahya Pasha will be covered in depth. In addition to the foundation records of Malkocoglu Bâli Bey, information will be given about the works he had built and the location of his grave. In addition, the origin of Yahya Pasha, about which several different claims have been made, and his brotherhood with Bali Bey will be examined. Then, the military campaigns that Yahya Pasha, his sons and grandchildren participated in, and the buildings they erected will also be examined. Finally, Malkoc Ali Pasha and Gazi Malkoc Bey will be briefly examined, although a direct connection with the Malkocogullari family has not yet been discovered, but who may have a connection with the family.