Nazlı Esim Mergen Türk. The notion of hassa soldiery and kul identity in the early Ottoman State. Dissertation (2022)

Nazlı Esim Mergen Türk. The notion of hassa soldiery and kul identity in the early Ottoman State. Dissertation (2022)
Title:The notion of hassa soldiery and kul identity in the early Ottoman State – example of the janissary corps – a comparative study=Yeniçeri askeri örneğinde erken Osmanlı Devletinde hassa asker kavramı ve kul kimliği – karşılaştırmalı bir çalışma. A Ph. D. Dissertation
Author:Nazlı Esim Mergen Türk
Translator:
Editor:Advisor: Özer Ergenç
Language:English
Series:
Place:Ankara
Publisher:The Graduate School of Economics and Social Sciences of İhsan Doğramacı Bilkent University
Year:2022
Pages:VII, 168
ISBN:
File:PDF, 1.23 MB
Download:Click here

Nazlı Esim Mergen Türk. The notion of hassa soldiery and kul identity in the early Ottoman State – example of the janissary corps – a comparative study. A Ph. D. Dissertation. Ankara: The Graduate School of Economics and Social Sciences of İhsan Doğramacı Bilkent University, 2022, VII+168 p.

Abstract

This study aims to reveal the conceptual origins of the notion of hassa soldiery and the idea of kul system in the early Ottoman state on the example of janissary corps by using the early Ottoman chronics, fourteenth and fifteenth century vakf registers, foreign memories and a later source of Kavanin-i Yeniçeriyan. A comparative approach referring to the pre-Ottoman and contemporary Turkic-Islamic near eastern states, Turco-Mongol states, as well as the Roman and the Byzantine states, reveals that the terms ghulam, kul or kapıkulu had a different meaning and function in the near eastern tradition and in the Ottoman context which cannot be found in western terminology, even though similar formations can be found in the Medieval states which are similar to the ghulam-kul system of the near east in terms of structure, as a result of the longue duree of acculturation between east and the west.The Ottomans seemed to establish a special form of hassa soldiery in the kul identity of the janissary corps peculiar to themselves.

Özet

Bu çalışma, erken Osmanlı kronikleri, ondört ve onbeşinci yüzyıl vakfiyeleri ile yabancı hatıratlar ve bir onyedinci yüzyıl kaynağı olan Kavanin-i Yeniçeriyan kullanılarak, yeniçeri askeri örneğinde erken Osmanlı devletindeki hassa asker kavramının ve kul kimliğinin kavramsal kökenlerini aydınlatmak amacındadır. Bu olgular, Osmanlı öncesi ve çağdaşı yakın doğu Türk-İslam, Türk Moğol ile Roma ve Bizans devletleri ile karşılaştırılmalı bir yaklaşım ile değerlendirilmiştir. Her ne kadar yakın doğu Ortaçağ devletlerindeki gulam-kul sistemine benzer oluşumların doğu ve batı arasındaki uzun kültürel etkileşim süreci sonucunda mevcut olduğu görülse de, yakın doğu geleneğindeki ve Osmanlı özelindeki gulam, kul ve kapıkulu terimlerinin içerdiği farklı anlam ve fonksiyon batı terminolojisinde bulunmamaktadır. Osmanlıların yeniçeri-kul kimliğinde kendilerine özgü bir hassa asker kavramı meydana getirmiş oldukları görülmektedir.

Leave a Comment