Babak Javanshir. Horasan Türkçesi Hemrah ve Seyyad Han Destanı. Yüksek lisans tezi (2008)

Title:Horasan Türkçesi Hemrah ve Seyyad Han Destanı (inceleme – metin – sözlük)=Khorasan Turkic the Epic of Hemrah and Seyyad Han (examination – text – glossary). Yüksek lisans tezi
Author:Babak Javanshir
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Filiz Kıral
Language:Turkish
Series:
Place:İstanbul
Publisher:Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2008
Pages:X, 606
ISBN:
File:PDF, 8.87 MB
Download:Click here

Babak Javanshir. Horasan Türkçesi Hemrah ve Seyyad Han Destanı. Yüksek lisans tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008, X+606 s.

Öz

Oğuz Dilleri içinde Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmence’nin yanı sıra Oğuzcanın dördüncü önemli bir kolu olan Horasan Türkçesi ilk kez Alman bir Türkolog Gerhard Doerfer’in araştırmaları sonucunda bilim dünyasına tanıtılmıştır. Şimdiye kadar Horasan Türkçesi’ne ait yazılı metinlere, Mevlana’nın söylemiş olduğu sınırlı sayıdaki Türkçe şiirlerin ve Türkçe-Farsça mülemmaların dışında rastlanılmamıştır. Eylül / Ekim 2004’te İran’a yaptığımız bir araştırma gezisi sırasında Horasan bahşılarında birçok yazılı metnin var olduğunu tespit ederek yazılı malzemelerden birkaçını elde etme şansını yakalamış bulunduk. Bu yazılı eserlerin çoğunlukla Türk Destanları olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Hemrah ve Seyyad Han adını taşıyan eldeki tez çalışması ise bu destanlardan biridir.

Abstract

Khorasan Turkic belongs to the Oghuz branch of Turkic beside Turkish, Azerbaijanian and Turkmen. Khorasan Turkic as spoken language is the 4th and considerable branch of Oghuz Turkic which was publicized at first time by the German Turkologiest Gerhard Doerfer by the significant result of his Iran expeditions. There was no written language of Khorasan Turkic until now, excepting the few Turkic poems and Turkic – Persian mullammas of Mevlana. By my Iran expedition in September / October 2004 I found many written texts by the Khorasan bakhshis, so that I could get hold of some of them. The Khorasan texts what I fount are mostly Turkic epics. The study below is an examination of one of these epics, named Hemrah and Seyyad Han.