Rus kaynaklarına göre Saha kültürünün oluşumunda arkeolojik unsurlar

Tez KünyeDurumu
Rus kaynaklarına göre saha kültürünün oluşumunda arkeolojik unsurlar / Archaeological elements in the formation of sakha culture according to Russian sources
Yazar:BERKE ERCAN
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ZEREN
Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
153 s.
Rusya Federasyonu’nun federal bölümlerinden biri olan Saha Cumhuriyeti’nde yaşayan en büyük etnik grup olan Sahalar Türk tarihi ve kültürü açısından büyük öneme sahiptirler. Bu önem, Sahalar’ın günümüzdeki Türk toplulukları arasındaki en saf grup olmasından kaynaklanmaktadır. Bu saflık, homojen yapının korunmasından gelmektedir ve bu durum genel olarak yaşadıkları Uzak Doğu coğrafyasının konumu ile ilişkilendirilmiştir. Akademik araştırmalar doğrultusunda bu durumu değerlendirdiğimizde ise, Sahalar’ın bu kadar saf ve öz kültürlerine bağlı olmasının ana nedeninin oluşum süreçlerindeki Türk unsurlarının etkisi olduğu sonucuna varmaktayız. Bu sonuca ulaşmamızı sağlayan en önemli kaynaklar ise Sahalar’a ve diğer Türk unsurlarına ait olan arkeolojik unsurlardır. Bu doğrultuda, İskit-Hun bileşeniyle başlayan bu süreç; Kurıkanlar, Alacalılar, eski Uygurlar, Yenisey Kırgızları ve son olarak Kıpçaklarla beraber yüzlerce yıl boyunca bu sayılan Türk boylarının üst üste gelmesi ve kaynaşması ile devam etmiştir. Bu süreç boyunca devam eden Türk bileşenlerinin kültürel aktarımları sayesinde Sahalar’ın üstün ve zengin kültürü ortaya çıkmıştır. Bu sayede etnik kimliklerini sağlam temellere oturtan Sahalar, Türklüklerini koruyarak zengin Türk kültürünün göstergelerinin günümüze kadar başarılı bir biçimde ulaşmasını sağlamışlardır.
The Sakhas, the largest ethnic group living in the Sakha Republic, one of the federal divisions of the Russian Federation, have a great importance in terms of Turkish history and culture. This is because the Sakhas are the purest group among today’s Turkish communities. The preservation of this homogeneous structure is generally associated with the location of the Far East geography where they live. When we evaluate this situation in line with academic research, we come to the conclusion that the main reason why the Sakhas are so pure and connected to their own culture is the influence of Turkish elements in their formation process. The most important sources that enable us to reach this conclusion are the archaeological elements belonging to the Sakhas and other Turkish elements. Accordingly, this process, which started with the Scythian-Hun component; It continued for hundreds of years with the Kurikans, the Alaca people, the old Uyghurs, the Yenisey Kyrgyz and finally the Kipchaks. Thanks to the cultural transfer of the Turkish components that continued throughout this process, the superior and rich culture of the Sakha emerged. In this way, Sakhas, who put their ethnic identities on solid foundations, preserved their Turkishness and ensured that the indicators of the rich Turkish culture successfully reached the present day.

Download: Click here