Mesut Tunç. Saffârî Devleti (861-1003). Yüksek lisans tezi (2017)

Tez KünyeDurumu
Saffârî Devleti (861-1003) / Saffarid State (861-1003)
Yazar:MESUT TUNÇ
Danışman: PROF. DR. ÖMER SONER HUNKAN
Yer Bilgisi: Trakya Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
Konu:Tarih = History
Dizin:Abbasiler = Abbasids ; Gazneliler = Ghaznavids ; Orta Çağ = Middle Ages ; Saffariler = Saffarids ; Samaniler Devleti = Samanids State ; Sistatinler = Cystatins ; Tarih = History
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
101 s.
861 yılında Yakub b. el-Leys tarafından Sistan bölgesinde kurulan Fars kökenli Saffârî Devleti, ilk iki hükümdarları Yakub b. el-Leys ve Amr b. el-Leys’in çabalarıyla Sistan, Horasan ve Mâverâünnehr bölgelerinin en önemli devletlerinden biri haline geldi. Yakub b. el-Leys’in Abbâsî Hilâfeti ile savaşması, Amr b. el-Leys’in ise Sâmânîler ile yaptığı savaş devletin zayıflamasına ve hâkimiyetlerinin Sistan bölgesi ile sınırlı kalmasına sebep oldu. Amr b. el-Leys döneminden sonra başa geçen idarecilerin aynı niteliklere sahip olmaması devletin git gide zayıflamasına yol açtı. 913 yılından sonra on yıllık bir süreçte Sistan’da hâkimiyet sekteye uğrasa da daha sonra tekrar bölgeyi ele geçirmeyi başardılar. Neticede 1003 yılına kadar ancak Sistan bölgesinde hâkim durumda olan Saffârîlere, Gazneli Sultan Mahmud tarafından son verilerek bölgede Türklerin hâkimiyeti başladı.
In 861 the Saffarid State of Persian origin fonded in the Sistan region by Yakub b. el-Leys, the first two rulers Yakub b. el-Leys and Amr b. el-Leys efforts have became one of the most important states of Sistan, Khorasan and Transoxiana regions. Yakub b. el-Leys in battle with Abbasih Caliphate, Amr b. el-Leys battle with the Samanians late two the weakening of the state and its dominance with the Sistan region. After Amr b. el-Leys area, not having the same qualities as the heads of the past administrations led the state to go weaker. After 913, in the course of a decade, they menaged to gain control over Sistan, after 10 years. As a result, Saffarids, which was dominant in the Sistan region until the year 1003, was terminated by Soltan Mahmud of Ghazni and began to dominate the Turks in the region.

Download: Click here