İbrahim Özgül. Kara Çelebi-Zâde Abdülaziz Efendi’nin Ravzatü’l-Ebrâr adlı eseri (1299-1648) tahlil ve metin. Doktora tezi (2010)

İbrahim Özgül. Kara Çelebi-Zâde Abdülaziz Efendi'nin Ravzatü'l-Ebrâr adlı eseri (1299-1648) tahlil ve metin. Doktora tezi (2010)
Title:Kara Çelebi-Zâde Abdülaziz Efendi’nin Ravzatü’l-Ebrâr adlı eseri (1299-1648) tahlil ve metin=Kara Çelebi-Zâde Abdülaziz Efendi’s The Ravzatü’l-Ebrâr Book’s Ottoman chapter (1299-1648) text and analysis. Doktora tezi
Author:İbrahim Özgül
Translator:
Editor:Danışman: Mehmet İnbaşı
Language:Turkish, Ottoman Turkish
Series:
Place:Erzurum
Publisher:Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2010
Pages:LXXXII, 424
ISBN:
File:PDF, 3.17 MB
Download:Click here
Kara Çelebi-zâde Abdülaziz Efendi’nin Ravzatü’l Ebrâr adlı eserinin dördüncü bölümü olan Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan IV. Mehmed dönemine kadar geçen on sekiz padişahın dönemlerinin her birini bir bölüm olarak ele alıp, önemli olaylarını, padişahların tahta çıkışlarını, vakıflarını, vezirler ile şeyhülislamların atama ve azillerinden bahsetmektedir. Müellifin tarihçiliğinin yanı sıra edebiyat, tefsir, fıkıh ve siyer gibi çeşitli mevzûlarda eserler vermesi, inşâ ve belâgate verdiği önem eserine de aksetmiştir. Ayrıca devlet hizmetinde almış olduğu görevler dolayısıyla hadiseleri yakinen müşahede imkânına sahip olduğu dönemler için tenkitçiliği ve olaylara farklı yaklaştığından kendisinden sonra gelen müverrihlerce kaynak olarak kullanılmasına vesile olmuştur.Türkçe, Arapça ve Farsça lisanlarına hâkimiyetinden dolayı eserinde serpiştirdiği Âyet-i kerime ve Hadîs-i şeriflerin yanı sıra deyim ve şiirlerin de büyük bir kısmı kendisine aittir.

The fourth part of Ravzatü’l-Ebrâr, which is a work of Kara Çelebi-zâde Abdülaziz Efendi, handles each period of 18 sultans individually from the foundations establishment period to IV. Mehmed’s, ıt refers their important events, ascending of sultans, foundations, appointments and dismissions viziers and shaykh al-islam. The importance that the author considers to rhetoric and fabric and his works on literature, hermeneutics, Islamic law, biography as well as history also reflects his work. Also, he led his work to be used as a resource for later historians thanks to his tasks in government which let him see the events closely, his criticism and different point of views. Many of Turkish, Arabic and Persian idioms and poems as well as the verses from the Quran and hadiths, which he imbedded into his work owing to the fact that he has a comprehensive knowledge of these subjects belong to himself.