Abdullah Ekinci. Ortadoğu’da marjinal bir hareket: Karmatîler (2005)

Abdullah Ekinci. Ortadoğu'da marjinal bir hareket: Karmatîler (2005)
Title:Ortadoğu’da marjinal bir hareket: Karmatîler (Ortadoğu’da ilk sosyalist yapılanma)
Author:Abdullah Ekinci
Translator:
Editor:
Language:Turkish
Series:
Place:Ankara
Publisher:Odak Yayın Evi
Year:2005
Pages:XIV, 322
ISBN:9759122014
File:PDF, 10 MB
Download:Click here

Abdullah Ekinci. Ortadoğu’da marjinal bir hareket: Karmatîler (Ortadoğu’da ilk sosyalist yapılanma). Ankara: Odak Yayın Evi, 2005, XIV+322 s. ISBN 9759122014

Elinizdeki kitap, Ortadoğu`da Oligarşik bir yönetim oluşturarak bölgede İlk Sosyalist yapılanmayı tesis etmeye çalışan Karmatîlerin faaliyetlerini ele almaktadır. Karmatîler hakim olduğu bölgelerde İktisadî imkan eşitliğini sağlamaya çalıştılar. Köylü kesiminin yönetimle entegrasyonunu sağlamayarak aşiret reisleri lehine işletilen İkta sistemini kaldırdılar, toprak dağılımını gözden geçirdiler ve toprak köleliğini geçersiz kılarak toprak kullanımını teşvik etmek amacıyla çiftçilere avanslar verdiler. Aynı şekilde esnaf ve sanatkarları de teşvik ederek onlara mali kolaylıklar sağladılar. Özellikle mal ve mülke sahip olma, ziraî sahaların ekimi, vergilerin toplanması, halk giderlerinin dağıtımı ve temel sosyal haklardan mahrum olanlara devlet yardımının değişik tiplerinin verilmesi gibi uygulamalarla kendilerine ait sosyal devlet anlayışını uygulamaya çalıştılar. Ayrıca Karmatî ülkesi ikdaniyye Meclisi olarak adlandırılan altı kişiden oluşan bir konsül tarafından yönetilmiştir.

Bu açılardan günümüz Ortadoğu`sunun fikrî arka planının anlaşılmasına katkı sağlayacağını umduğumuz bu kitap olabildiğince nesnel bir bakış açısını ortaya koymaya çalışmaktadır.