Funda Yüksel. Mihaloğlu Ali Bey Gazavat-Namesi’ndeki (1-863. beyitler) kıssa ve telmihler üzerine bir inceleme. Yüksek lisans tezi (2010)

Title:Mihaloğlu Ali Bey Gazavat-Namesi’ndeki (1-863. beyitler) kıssa ve telmihler üzerine bir inceleme=Ali Bey Mihaloğlu Gazavat-Name in (1-863. beyti of) a study of moral and telmih. Yüksek lisans tezi
Author:Funda Yüksel
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Gönül Ayan
Language:Turkish
Series:
Place:Konya
Publisher:Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Year:2010
Pages:IX, 144
ISBN:
File:PDF, 0.83 MB
Download:Click here

Funda Yüksel. Mihaloğlu Ali Bey Gazavat-Namesi’ndeki (1-863. beyitler) kıssa ve telmihler üzerine bir inceleme. Yüksek lisans tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2010, IX+144 s.

Özet

Mihaloğlu Ali Bey Gazavât-nâmesi’nin kıssa ve telmihleri üzerinde yapılan bu incelemede Agâh Sırrı Levend’in transkripsiyonlu metnini hazırladığı “L” nüshası esas alındı. Metin günümüz Türkçesine aktarılmadan önce sözlük çalısması yapıldı ve bu sözlük çalışmanın sonuna eklendi. Metin günümüz Türkçesine aktarıldıktan sonra, metinde geçen özel isimler fişlenerek bunların kıssaları, metinden örnekleriyle ayrıntılı bir biçimde açıklandı.

Mihaloğlu Ali Bey, bir akıncı beyidir. Sûzî Çelebi, bu eserde Mihaloğlu Ali Bey’in kahramanlıklarını, seferlerini ve aşk maceralarını manzum olarak ele alır. Dolayısıyla bu eser 16. yüzyılın tarihi seyrini ortaya koymaktadır.

Summary

In this study, which is over stories and references of Mihaloğlu Ali Bey, isbased on “L” edition of the transcriptioned text of Agah Sırrı Levend. Before translating the text into modern Turkish, a dictionary research is done and this dictionary is added at the end of the study. After translating the text into modern Turkish, an index card is prepared on proper names and those proper names stories are explained with examples from the text in detail.

Mihaloğlu Ali Bey is a raider. Suzi Çelebi narrates his heroism, battles and love adventures versely. So, this work reflects the progress of the 16th century.