Yernar Mazhen. Ya’kûbî’nin Târîhu’l-Ya’kûbî ve İbnü’l-Esîr’in El-Kâmil fi’t-Târîh’ine göre Emevî halifelerinin kişilikleri. Yüksek lisans tezi (2010)

Yernar Mazhen. Ya'kûbî'nin Târîhu'l-Ya'kûbî ve İbnü'l-Esîr'in El-Kâmil fi't-Târîh'ine göre Emevî halifelerinin kişilikleri. Yüksek lisans tezi (2010)
Title:Ya’kûbî’nin Târîhu’l-Ya’kûbî ve İbnü’l-Esîr’in El-Kâmil fi’t-Târîh’ine göre Emevî halifelerinin kişilikleri=The personalities of the umayyad caliphs according to Târîhu’l-Ya’kûbî by Ya’kûbî and el-Kâmil fi’t-Târîh by İbnu’l-Esîr. Yüksek lisans tezi
Author:Yernar Mazhen
Translator:
Editor:Tez danışmanı: İsmail Hakkı Atçeken
Language:Turkish
Series:
Place:Konya
Publisher:Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2010
Pages:IX, 96
ISBN:
File:PDF, 1.11 MB
Download:Click here

Yernar Mazhen. Ya’kûbî’nin Târîhu’l-Ya’kûbî ve İbnü’l-Esîr’in El-Kâmil fi’t-Târîh’ine göre Emevî halifelerinin kişilikleri. Yüksek lisans tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010, IX+96 s.

Özet

İslâm tarihinin en önemli dönemlerinden biri Emevîler dönemidir. Emevîler döneminde de hiç kuşkusuz halifelerin ayrı bir yeri vardır. Bu tezde Emevî halifelerinin kişilikleri, Ya’kûbî’nin Târîhu’l-Ya’kûbî ve İbnü’l-Esîr’in el-Kâmil fi’t-Târih’ine göre incelenmiştir. Ya’kûbî’nin önemli eseri “Târîhu’l-Ya’kûbî”, Emevî halifelerinin kişiliklerini genel hatlarıyla ele almakta, detaylı bilgiler sunmamaktadır. Yakubi, kişiliklerini yansıtacak şekilde halifelerin sözleri, davranışları ve tutumlarının yanında halifelerin lehinde ve aleyhindeki görüşleri de eserinde nakletmiştir.

İbnü’l Esîr’in “el-Kâmil fi’t-Târih” adlı eserinde ise Emevî halifelerinin kişilikleri Ya’kûbî’ye oranla daha olumlu yönleriyle ele alınmıştır. İbnü’l-Esîr eserinde bazı halifelerin hayatları ve kişilikleriyle ilgili özel başlıklar açmıştır. Çalışmada Emevî halifelerinin kişilikleri hakkındaki olumlu ve olumsuz rivâyetler, bu iki eser karşılaştırılarak ortaya konulmuştur.

Summary

Umayyad period is one of the most important periods of Islamic history. In the period of the Umayyad caliph, no doubt there is a distinct place. In this thesis, personalities of umayya caliphs were examined according to Ya’kûbî’s Târîhu’l-Ya’kûbî, and Ibn al-Esîr’s el-Kâmil fi’t-Târih. In Ya’kûbî’s well known history book “Târîhu’l-Yakubi”, personalities of the Umayyad caliphs discussed generally but not in details. Yakubi quoted the words, behavior and attitudes which reflect their personalities of the caliph.

Moreover he quoted some thoughts in favor of or against the caliph. In his book “al-Kamil fi’t-Tarih”, Ibn al-Esîr studied the positive aspects of personalities of Umayyad caliphs compared with Yakubi. We can see in his book separated chapters about the life and personalities of some Caliphs. In this thesis, the positive and negative aspects of Umayyad Caliphs studied comparing these two history books.

Leave a Comment