Zeynep Kızılyar. Yakubî’nin tarihi’ne göre Hz. Ali Dönemi siyasi olayları. Yüksek lisans tezi (2019)

Zeynep Kızılyar. Yakubî'nin tarihi'ne göre Hz. Ali Dönemi siyasi olayları. Yüksek lisans tezi (2019)
Title:Yakubî’nin tarihi’ne göre Hz. Ali Dönemi siyasi olayları
Author:Zeynep Kızılyar
Translator:
Editor:Tez danışmanı: Ali Aksu
Language:Turkish
Series:
Place:Sivas
Publisher:Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Year:2019
Pages:VIII, 143
ISBN:
File:PDF, 1.84 MB
Download:Click here

Zeynep Kızılyar. Yakubî’nin tarihi’ne göre Hz. Ali Dönemi siyasi olayları. Yüksek lisans tezi. Sivas: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019, VIII+143 s.

Özet

Çalışmamızın konusu olan Hz. Ali İslam tarihinde siyasi kişiliği ile temayüz etmiş bir şahsiyettir. Gerek Hz. Peygamber dönemindeki faaliyetleri gerekse de daha sonraki siyasi faaliyetleri, insanlar nazarında tarihi bir kişilik olmasından ziyade çok daha farklı bir Hz. Ali portresi oluşmasına sebep olmuştur. Nitekim Hz. Ali’nin vefatından sonra ortaya çıkan fırka ve mezhepler, düşüncelerini ve faaliyetlerini onun şahsiyeti üzerine bina etmişlerdir. Öte yandan onun görüşleri ve siyasi konuımu Şîa’da olduğu gibi inanç esaslarının bir parçası haline getirilmiştir.

Bu minvalde çalışmamızda Şiilik ile itham edilen Yakubî’nin “Tarih” isimli eserinden Hz. Ali dönemini araştırmak istedik. Eserinde onun dönem olaylarına bakış açısını ele alarak Şia’ya mensubiyetini eserine yansıtıp yansıtmadığını veya ne kadar yansıttığını değerlendirmeye çalıştık.

Abstract

The subject of our study is that Ali is a person who has distinguished himself with his political personality in Islamic history. Both his activities in time of Prophet Muhammad and his later political activities were much more different than Ali’s historical side. Indeed, the sects and sides, which appeared after his death, built their thoughts and activities on his personality. On the other hand, his views and his political situation have become part of the principles of Islamic belief as in Shi’a.

We wanted to investigate the period of Ali in the source of Yakubî who was accused to be Shiite. In his book Tarih -it means history-, we tried to evaluate whether he reflected his the shi’a opinions on his study or not.

Leave a Comment